Κοσμος

Bad News: Το διαδικτυακό παιχνίδι - απάντηση στα fake news

Οι παίκτες μαθαίνουν εκ των έσω τις «βρόμικες» πρακτικές όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
breaking-news.jpg
Twitter

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δημιούργησαν ένα online παιχνίδι, στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να γίνουν «μεγιστάνες της παραπληροφόρησης και των fake news».

Σε μια χρονική περίοδο όπου «οι ψευδείς ειδήσεις» γίνονται ολοένα και περισσότερες, οδηγώντας σε απίστευτες γκάφες μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία ανά τον πλανήτη, οι Βρετανοί  ερευνητές δημιούργησαν το «Bad News» με στόχο να μάθουν οι δέκτες να επεξεργάζονται αυτό που διαβάζουν, βλέπουν και ακούν προκειμένου να καταλαβαίνουν πότε γίνεται προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, οι παίκτες μαθαίνουν τις πρακτικές και τις στρατηγικές για τη δημιουργία των fake news, αναπτύσσοντας έτσι «αντισώματα» σε μελλοντική έκθεσή τους σε αυτές.

«Η ιδέα είναι πως, εφόσον έχεις δει τις τακτικές και τις έχεις χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι, αναπτύσσεις αντιστάσεις» εξηγεί ο Σάντερ βαν ντερ Λίντεν, διευθυντής του Cambridge Social Decision-Making Lab. «Θέλουμε το κοινό να μάθει τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, κάνοντας τα ίδια» προσθέτει.

Οι παίκτες καλούνται να συγκεντρώσουν εικονικούς followers στο Twitter, παραποιώντας την αλήθεια, διασπείροντας ψεύδη, προκαλώντας διχασμό και αποσπώντας την προσοχή από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας. Παράλληλα όμως, πρέπει να διατηρούν την αξιοπιστία τους στο κοινό.

Στους επόμενους έξι μήνες, ο βαν ντερ Λίντεν, ο οποίος εργάστηκε στο συγκεκριμένο project με την ολλανδική οργάνωση Drog, θα συλλέγει πληροφορίες από το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των σκορ των παικτών σε ερωτηματολόγια ως προς το πόσο ικανοί έγιναν στο να αντιλαμβάνονται τις τακτικές που χρησιμοποιούσαν.

Όσον αφορά στον κίνδυνο οι παίκτες να «στραφούν στη σκοτεινή πλευρά» εξαιτίας του παιχνιδιού, ο ίδιος απαντά πως αξίζει το ρίσκο, δεδομένου του πόσοι θα ενημερωθούν μέσω του παιχνιδιού αυτού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ