Κοσμος

Βενεζουέλα: Εξαθλιωμένοι πολίτες τρώνε από τα σκουπίδια για να επιβιώσουν

Η κυβέρνηση Μαδούρο δεν δίνει στοιχεία για τον υποσιτισμό και αρνείται την οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
basruas.jpg
EFE/EPA

Η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές πτήσεις του πετρελαίου, έχουν «γονατίσει» την οικονομία της Βενεζουέλας.

Τα κέρδη από τις εξαγωγές «μαύρου χρυσού» στο εξωτερικό σταμάτησαν να εισρέουν στα κρατικά ταμεία και τα προγράμματα κοινωνικών παροχών έμειναν στον αέρα, αφήνοντας χιλιάδες πολίτες χωρίς τα στοιχειώδη. Μπορεί ο πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο να κάνει λόγο για «ιμπεριαλιστικό πόλεμο» που στόχο έχει την ανατροπή της κυβέρνησης και την εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος δυτικού τύπου στη χώρα του, ωστόσο οι εικόνες με τους εξαθλιωμένους ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια για λίγο φαγητό φανερώνουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Venezuela: Saquear para comer | 24 Horas TVN Chile

Φροντίζει για αυτό η αντιπολίτευση που συνεχίζει να υπενθυμίζει στον πρόεδρο της χώρας την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί συνάνθρωποί του.

Οι ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής είναι μεγάλες και υπάρχουν πλέον προϊόντα που είναι εξαιρετικά δυσεύρετα και πολύ ακριβά στη μαύρη αγορά (π.χ. χαρτί τουαλέτας). Ο Μαδούρο αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για τον υποσιτισμό και τον πληθωρισμό, την ώρα που -σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα El Nacional- μόνο το 30% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αξιοποιείται σε όλη την επικράτεια. Με το πληθωριστικό χρήμα στην αγορά να μην έχει ουσιαστική αξία, οι τιμές πολλών προϊόντων διατροφής έχουν αυξηθεί ακόμη και κατά 900%, εξουδετερώνοντας μεμιάς τη δυναμική οποιασδήποτε αύξησης των μισθών. Εκτιμάται πως ο κατώτατος μισθός στη Βενεζουέλα δεν ξεπερνά τα δολάρια τον μήνα.

venezuela-basura2423.jpg

Στην επαρχία Καλαμπόσο (περιφέρεια Γκουάρικο) εξαθλιωμένοι κάτοικοι ανοίγουν πεταμένες σακούλες σκουπιδιών, αναζητώντας ανάμεσα στα απορρίμματα κάτι φαγώσιμο. Η συγκεκριμένη επαρχία εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, με τους κατοίκους της να έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο ελέω των εξαγωγών ρυζιού.

iefimerida.gr Ανθρωποι στη Βενεζουέλα, σε απόγνωση, ψάχνουν φαγητό στα σκουπίδια

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η αντιπολίτευση, 4 στα 10 παιδιά υποσιτίζονται, 15 στα 100 παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και βρίσκονται σε κατάσταση ακραίου υποσιτισμού. Από αυτά, περισσότερα από 5 χάνουν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα.

Η καθολική οργάνωση Caritas ήταν κατηγορηματική σε στοιχεία που παρουσίασε τον περασμένο Δεκέμβριο: Περίπου 300.000 παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στη Βενεζουέλα από τον υποσιτισμό. Παράλληλα, ανέφερε ότι περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη Βενεζουέλα τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα και ορισμένες φορές τρώνε μόνο κάθε δυο μέρες.

venezuela-basura2342342.jpg

Στο ίδιο μήκος κύματος και έρευνες ανταποκριτών ξένων εφημερίδων. Δημοσιογράφος των New York Times επισκέφτηκε 21 νοσοκομεία της χώρας και κατέγραψε δραματικές εικόνες με σκελετωμένα παιδιά και άδειες από φάρμακα και υγειονομικό υλικό αποθήκες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ