Κοσμος

Ο Ταραντίνο απολογείται για τη στάση του στον βιασμό της 13χρονης Σαμάνθα από τον Ρομάν Πολάνσκι

«Δεν βίασε μια 13χρονη, έκανε έρωτα με μια ανήλικη» είχε πει στο παρελθόν ο σκηνοθέτης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tarantino.jpg

Η είδηση πέφτει σαν βόμβα τον Μάρτιο του 1977. Ο 43χρονος τότε και διάσημος σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι συλλαμβάνεται με την κατηγορία ότι νάρκωσε και βίασε μια ανήλικη κοπέλα, την οποία παρέσυρε στο σπίτι του Τζακ Νίκολσον με πρόσχημα κάποια φωτογράφιση για τη Vogue.

Σε μια από τις πλέον πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία του Χόλιγουντ, ο σκηνοθέτης παραδέχεται ενώπιον των αμερικανικών αρχών την ενοχή του για τέλεση σεξουαλικής πράξης. Κατηγορείται για έξι κακουργήματα, μεταξύ αυτών σεξουαλική επαφή με ανηλίκη, σοδομισμό παιδιού, κατάσταση μέθης, στοματικό έρωτα, και καταφεύγει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό σβήνοντας τις 5 από τις έξι βαρύτατες κατηγορίες.

Κατά τη συμφωνία, όπως την επικαλείται ο σκηνοθέτης, θα υποχρεωνόταν σε μια σύντομη ποινή και θα αφηνόταν ελεύθερος, αφού παραδεχόταν την κατηγορία της σεξουαλική επαφής. Πράγματι, του επιβλήθηκε εγκλεισμός 90 ημερών στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Τσίνο στην Καλιφόρνια, όπου παρέμεινε τελικά για 42 ημέρες.

Ο εισαγγελέας ωστόσο που, σύμφωνα με τον Πολάνσκι, χρησιμοποίησε την υπόθεση για την προσωπική του προβολή, αποφασίζει εκ νέου τη δίωξή του. Διατάζει τη φυλάκιση του Ρόμαν Πολάνσκι για 50 χρόνια αναγκάζοντάς τον, υπό το φόβο της φυλάκισης, να «δραπετεύσει» από την Αμερική το 1978 και να μην επιστρέψει ποτέ.

Το 2003, σε συνέντευξη του στον Χάουαρντ Στερν, που ήρθε ξανά στην επικαιρότητα από την ιστοσελίδα Jezebel, ο Ταραντίνο υπερασπίστηκε τον Πολάνσκι, λέγοντας ότι «δεν βίασε μια 13χρονη, έκανε έρωτα με μια ανήλικη. Αυτό δεν είναι βιασμός».

Αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο Γουάινστιν, ο Κουέντιν Ταραντίνο εμφανίζεται υπέρμαχος των γυναικών που υφίστανται τη σεξουαλική βία και υποτίμηση των αντρών. Μπορούμε, όμως, να ξεχάσουμε τα όσα είχε δηλώσει πριν 15 χρόνια μ' αφορμή τις κατηγορίες για βιασμό ανήλικης από τον Ρομάν Πολάνσκι;

Όταν ο Ρόμπιν Κουίβερς, συνεργάτης του Στερν, του θύμισε πώς το θύμα του Πολάνσκι βρέθηκε ναρκωμένο από ουσίες και αλκοόλ ο Ταραντίνο είπε: «Όχι, δεν είναι καθόλου έτσι. Καθόλου. Το (13χρονο κορίτσι) ήθελε να κάνει σεξ, κι έκανε ραντεβού με τον τύπο». Πιο απλά ο Ταραντίνο είπε αυτό που συχνά ακούγεται για τα θύματα βιασμού. Για τον σκηνοθέτη η 13χρονη «πήγαινε γυρεύοντας».

Μετά από την οργή που προκάλεσε ο Ταραντίνο απολογήθηκε στη Σαμάνθα Γκέιμερ, το θύμα της υπόθεσης που βιάστηκε από τον Πολάνσκι το 1977, όταν ήταν 13 ετών.

Μετά το ραδιοφωνικό απόσπασμα η Γκέιμερ είπε ότι ο «Ταραντίνο κάνει λάθος» σε συνέντευξη της στη New York Daily News.

«Δεν έχω ενοχληθεί αλλά θα ένιωθα κάπως καλύτερα αν έστω και 15 χρόνια μετά καταλάβει ότι έχει λάθος εκτίμηση για την υπόθεση αφού μελετήσει τα δεδομένα πρόσθεσε».

Με δήλωση του στο IndieWire ο Ταραντίνο απολογήθηκε στο θύμα του Πολάνσκι για τα αλαζονικά σχόλια του και τις υποθέσεις εις βάρος της.

«Δεκαπέντε χρόνια μετά καταλαβαίνω πόσο λάθος είχα. Η κυρία Γκέιμερ όντως βιάστηκε από τον Ρομάν Πολάνσκι. Όταν ο Χάουαρντ ανέφερε το περιστατικό υποδύθηκα τον δικηγόρο του διαβόλου ώστε να είμαι προκλητικός. Δεν ενδιαφέρθηκα για τα συναισθήματα της κυρίας Γκέιμερ και λυπάμαι ειλικρινά για αυτό» σημειώνει.

«Οπότε κυρία Γκέιμερ ήμουν άσχετος, αναίσθητος και κυρίως λάθος. Λυπάμαι Σαμάνθα»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ