- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Le Temps: Ο αμερικανικός νόμος κατά της διαφθοράς και η υπόθεση Novartis
Ένας υπερπόντιος νόμος κατά της δωροδοκίας δημοσίων υπαλλήλων
Η αμερικανική δικαιοσύνη ερευνά την ελβετική εταιρία Novartis για ενδεχόμενες πράξεις δωροδοκίας που φέρεται ότι διέπραξε η ελβετική εταιρεία στην Ελλάδα, γράφει η ελβετική εφημερίδα Le Temps. H έρευνα βασίζεται στον αμερικανικό νόμο περί διεφθαρμένων πρακτικών στο εξωτερικό (FCPA), που ψηφίστηκε το 1977 με στόχο την καταπολέμηση της δωροδοκίας δημόσιων υπαλλήλων στο εξωτερικό.
Το FCPA, όπως το αποκαλούν οι ειδήμονες, είναι ένας υπερπόντιος νόμος, δηλαδή έχει ισχύ και εκτός του αμερικανικού εδάφους.
Με την πρώτη ματιά, αυτό είναι λογικό για έναν νόμο που υποτίθεται ότι πρέπει να καταπολεμήσει τις διεφθαρμένες πρακτικές που διαπράττονται στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα μια ελβετική εταιρεία που διαπράττει πράξεις διαφθοράς στη Λιθουανία μπορεί να διωχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να καταδικαστεί να καταβάλει στις αμερικανικές αρχές ένα γερό πρόστιμο.
Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης βασίζει την αρμοδιότητά του να διώκει πράξεις δωροδοκίας που διαπράττονται στο εξωτερικό με βάση κριτήρια που συχνά αγνοούνται ή ακόμα και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτά για τους Ευρωπαίους.
Για παράδειγμα, η χρησιμοποίηση του αμερικανικού δολαρίου για μία δωροδοκία ή το γεγονός ότι ένα άτομο έχει εμπλακεί σε πράξη διαφθοράς μέσω μιας αμερικανικής υπηρεσίας όπως το Gmail ή το Facebook, δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να ασκήσουν δίωξη σε οποιοδήποτε άτομο ή εταιρεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξάρτητα από την ιθαγένειά του ή τον τόπο της έδρας της εταιρίας. Και αυτό ακόμα κι αν δεν εμπλέκεται αμερικανική εταιρεία.
Η ελβετική εφημερίδα υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός αποτελεί «ένα οικονομικό όπλο πολέμου ,που μπορεί να προκαλέσει μαζική αποσταθεροποίηση».
Οι Γάλλοι -σημειώνει η Le Temps- κατάλαβαν τι πραγματικά είναι το FCPA το 2014 με το τεράστιο πρόστιμο που επιβλήθηκε στην BNP Paribas (8,9 δισ. δολάρια) αλλά και αυτό που επιβλήθηκε στην Alstom (772.000.000 δολάρια).
Από το τέλος του 2017, μάλιστα ο ευρωπαϊκός όμιλος Airbus, αιώνιος αντίπαλος της αμερικανικής Boeing, έχει εμπλακεί με την αμερικανική δικαιοσύνη με βάση το νόμο FCPA.
Η Novartis είχε ήδη καταβάλει πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ το 2016 για να σταματήσει τη δίωξη για δωροδοκία στην Κίνα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σενάριο πρόωρης αποχώρησης από την ΕΚΤ
Τα προηγούμενα σχόλια για τις γυναίκες στα γυμναστήρια
Ο «πιο διάσημος» podcaster του κόσμου στρέφεται εναντίον του προέδρου
Ποιους συγγραφείς θεωρεί πιο ρεαλιστικούς
Κρυμμένα σε μπουκάλια σαμπουάν και κρέμας τα ερπετά
Χιλιάδες διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα
Οι άλλοι ενδιαφερόμενοι και ο ρόλος της Μποτσουάνας
Η αντιπαράθεση εκτείνεται από τα Στενά του Ορμούζ, στην είσοδο του Περσικού Κόλπου, έως τα Στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ
Μπαράζ επιθέσεων με drones και πλήγματα σε διυλιστήρια σηματοδοτούν την αποτυχία της πρωτοβουλίας
Η συμπλοκή καθυστέρησε την προσγείωση
Από το περιβάλλον του Τραμπ παραδέχονται τώρα ότι δεν χειρίστηκαν σωστά την απομάκρυνσή της
Τι απαντά ο Λευκός Οίκος
Το ενοίκιο αυξάνεται από 450 σε 1.200 ευρώ.
Η ανάρτηση του Τραμπ στο Truth Social
Τραγικός απολογισμός και τέσσερις αγνοούμενοι - Πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα
Τι είχε αποκαλύψει ο αδελφός του συντρόφου της
Η απάντηση που προκάλεσε νέα ερωτήματα για την δικηγορική της επάρκεια
Η αντίδραση της 58χρονης γυναίκας όταν άρχισε να νιώθω μουδιασμένη τη γλώσσα της
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.