Κοσμος

Στα Σκόπια ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στα τέλη Φεβρουαρίου

Στο πλαίσιο μιας «σειράς επισκέψεων» στα δυτικά Βαλκάνια

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
zaev1.jpg
European Commission

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα επισκεφθεί την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στα τέλη του Φεβρουαρίου στο πλαίσιο μιας περιοδείας σε έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων.

Σε σχετική ερώτηση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αλεξάντερ Βιντερστάιν, απάντησε ότι η επίσκεψη Γιούνκερ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας «σειράς επισκέψεων» στα δυτικά Βαλκάνια, μια περιοχή «εξαιρετικής σημασίας για τη σταθερότητα της Ευρώπης».

Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η επίσκεψη του κ. Γιούνκερ συνδέεται με την αυριανή δημοσίευση της στρατηγικής της ΕΕ για τα δυτικά Βαλκάνια αλλά και με τη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια στις 17 Μαΐου.

Στο μεταξύ, ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, υποστήριξε ότι το 2025 θα μπορούσαν να ενταχθούν στην ΕΕ η Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Ο επίτροπος Χαν αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική της Κομισιόν για τα Δυτικά Βαλκάνια και δήλωσε ότι η ΕΕ Ένωση σχεδιάζει σύντομα να εισηγηθεί την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. «Ο ρυθμός εξαρτάται από τα μεταρρυθμιστικά βήματα του καθενός. Η διεύρυνση της ΕΕ είναι σαν μια ιστιοδρομία: αυτή τη στιγμή η Σερβία και το Μαυροβούνιο προηγούνται, η ΕΕ έχει αρχίσει μαζί τους τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το 2025 θα μπορούσαν, θεωρητικώς, να ενταχθούν, εφόσον εκπληρώσουν, αυστηρά, τα κριτήρια», είπε ο Επίτροπος μιλώντας στο περιοδικό «Der Spiegel» που κυκλοφορεί σήμερα και εξηγεί ότι μια σταδιακή και δίκαιη πολιτική διεύρυνσης είναι προς όφελος τόσο της οικονομίας όσο και της ασφάλειας της ΕΕ.

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι σας ένας θύλακας στην ΕΕ, τα προβλήματά τους μας αφορούν άμεσα, είτε πρόκειται για εγκληματικότητα, για ανεξέλεγκτη μετανάστευση, για οικονομικά προβλήματα ή για εντάσεις μεταξύ εθνοτήτων. Δεν επιτρέπεται να υπάρχει κενό», τονίζει ο κ. Χαν και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση της βουλγαρικής προεδρίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τονίζει ότι η Κομισιόν σχεδιάζει σύντομα να υποβάλει σχετική πρόταση για διαπραγματεύσεις τόσο με την Αλβανία όσο και με την ΠΓΔΜ.

«Στο τέλος πρέπει τα κράτη-μέλη να αποφασίσουν ομόφωνα. Το μήνυμα είναι το ίδιο όπως και για τα άλλα βαλκανικά κράτη: Η πόρτα μας είναι κατ’ αρχήν ανοιχτή, να την περάσει όμως μπορεί κανείς μόνο με την αντίστοιχη επίδοση», καταλήγει ο κ. Χαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ