Κοσμος

Γερμανία: Στις Συμπληγάδες ο μεγάλος συνασπισμός

«Ξέχασε» να ρωτήσει τους ψηφοφόρους του ο Σουλτς για να πει το ΝΑΙ στη Μέρκελ - Σκεπτικισμός στους Σοσιαλδημοκράτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
sch.gif

Το 52% των Γερμανών πολιτών θεωρούν ένα νέο «μεγάλο συνασπισμό» μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) «κακή έως ελάχιστα καλή λύση» και το 40% τη θεωρεί από «καλή έως πολύ καλή», σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινσιτούτου Dimap, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της κυριακάτικης εφημερίδας «Die Welt».

Πιο συγκεκριμένα, οι ψηφοφόροι του SPD την απορρίπτουν σε ποσοστό 60% και μόλις το 37% την εγκρίνει.

Aντίθετα, οι ψηφοφόροι της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/ CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 67% και την απορρίπτει μόνο το 30%.

Αντιδράσεις στο SPD

Εν τω μεταξύ, έπειτα από την (οριακή) επικράτηση του ΟΧΙ στις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση νέου μεγάλου συνασπισμού (52 έναντι 51 ΝΑΙ και 4 αποχών) στο τοπικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του ανατολικογερμανικού κρατιδίου Σαξονία-Ανχαλτ, πληθαίνουν και οι αντιδράσεις ηγετικών στελεχών του κόμματος.

Στο συνέδριο παρέστη και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και νυν (μεταβατικός) υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος όμως δεν έπεισε τους συνέδρους να ψηφίσουν θετικά.

Σκεπτικισμό εκφράζουν ανοικτά επιφανή στελέχη της παράταξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κυβερνήτη του Βερολίνου Μίχαελ Μιούλερ, ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel:

«Υπήρξε ένα σαφές μήνυμα από την κάλπη (ενν. στις 23 Σεπτεμβρίου) και προς τους δύο κυβερνητικούς εταίρους: Αυτός ο συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση. Γι' αυτό και η συνέχισή του χωρίς ουσιαστικές αλλαγές δεν με πείθει». Ο Μιούλερ δεν απέκλεισε μάλιστα νέες εκλογές σύντομα ή πιο μακροπρόθεσμα.

Δηλώσεις του τύπου αυτού ασφαλώς δεν διευκολύνουν τον Σουλτς στον χειρισμό του θέματος, δεδομένου μάλιστα ότι και άλλα στελέχη εκφράζουν ανάλογες απόψεις, ασκώντας έντονη κριτική στον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών.

Σουλτς: Κατανοώ τις επιφυλάξεις

Πάντως, ο νυν πρόεδρος του SPD Μάρτιν Σουλτς υπεραμύνθηκε της απόφασης της ηγεσίας του κόμματος να προτείνει στη βάση την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μεγάλο συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες, σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine (FAS).

«Μπορώ να κατανοήσω τις επιφυλάξεις στις γραμμές μας. Είχα και ο ίδιος μεγάλες αμφιβολίες. Όπως και εγώ, οι αντιπρόσωποι του κόμματος στο έκτακτο συνέδριο (σ.σ θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη) θα πειστούν (να υπερψηφίσουν την έναρξη διαπραγματεύσεων) μόνο με επιχειρήματα» ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ