- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
13.000 τουρίστες έχουν αποκλειστεί στο χιονοδρομικό κέντρο Τσερμάτ
Ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα της Ελβετίας
Ο σταθμός του Τσερμάτ, ένα από τα πιο γνωστά χιονοδρομικά κέντρα στην Ελβετία, έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο λόγω της πυκνής χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν «περίπου 13.000 τουρίστες στην Τσερμάτ», που βρίσκεται στο καντόνι Βαλέ (νοτιοδυτικά), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του σταθμού, η Ζανίν Ιμές.
«Οι αφίξεις και οι αναχωρήσεις δεν είναι δυνατές προς το παρόν» και μπορεί να σημειωθούν «διακοπές ρεύματος», εξηγεί στην ιστοσελίδα του το διάσημο χιονοδρομικό κέντρο.
Ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο παραμένει κλειστός από τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας. «Και το τρένο σταμάτησε από τις 17:30 χθες βράδυ» διευκρίνισε η Ιμές.
Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει συνολικά 13.400 τουριστικές κλίνες, οι 7.200 από τις οποίες στα ξενοδοχεία και υπόλοιπες 6.200 σε διαμερίσματα. Ο πληθυσμός της κοινότητας ανέρχεται σε περίπου 5.500 κατοίκους.
«Δεν μπορεί κανείς να κάνει σκι ή να περπατήσει, αλλά είναι ήσυχα, λίγο ρομαντικά. Δεν επικρατεί πανικός», σχολίασε η Ιμές.
Προβλέπεται μια πτήση αναγνώρισης πάνω από την περιοχή προκειμένου να αποφασιστεί η συνέχεια.
Κατολισθήσεις λάσπης, βράχων και ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν πολλοί δρόμοι στο καντόνι Βαλέ, σύμφωνα με τα ελβετικά ΜΜΕ.
Για την περιοχή αυτή ο κίνδυνος χιονοστιβάδας είναι στην πιο υψηλή βαθμίδα, 5, σύμφωνα με την αστυνομία, που διευκρινίζει πως από απόψε η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί καθώς οι πτώσεις βράχων θα σταματήσουν. Ωστόσο κατολισθήσεις εδάφους ή χιονοστιβάδες εξακολουθούν να είναι πιθανές.
Στο μεταξύ, στο χιονοδρομικό κέντρο Σεστριέρε, στις ιταλικές Άλπεις, όπου έπεσε χιόνι άνω των 2 μέτρων σε διάστημα 48 ωρών, χιονοστιβάδα έπεσε στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας πάνω σε ένα πενταώροφο κτίριο που βρίσκεται κοντά στον δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο.
Γύρω στις 22:30 (23:30 ώρα Ελλάδας) χιόνι και κλαδιά έπεσαν μέσα στους διαδρόμους και ορισμένα διαμερίσματα, αλλά οι 29 άνθρωποι που βρίσκονται εκεί μπόρεσαν να διαφύγουν σώοι και ασφαλείας, ορισμένοι μέσω μιας διόδου που έσκαψαν στο γκαράζ.
Σε πολλά σημεία των Άλπεων κατά μήκος των γαλλο-ιταλικών συνόρων ο κίνδυνος χιονοστιβάδων είναι στο μέγιστο επίπεδο.
Πολλοί δρόμοι που βρίσκονται πάνω σε χιονοδρομικές διαδρομές έκλεισαν για την κυκλοφορία για προληπτικούς λόγους, με αποτέλεσμα ορισμένες κοινότητες να έχουν αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή είναι η περίπτωση του χιονοδρομικού κέντρου Σερβίνια, στην κοιλάδα της Αόστα, που πέρασε κάτι παρόμοιο στις αρχές Ιανουαρίου.
Με το τέλος των σχολικών διακοπών, ο αριθμός των αποκλεισμένων τουριστών και κατοίκων έπεσε από τις 11.000 την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 5.000 σήμερα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο.
Αντίθετα, το χιόνι «παρέτεινε» τις διακοπές πολλών παιδιών στην περιοχή, καθώς ορισμένες κοινότητες αποφάσισαν να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα και την Τρίτη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις.
Στη Γαλλία, καταγράφηκε χιονόπτωση ύψους 40 έως 90 εκατοστών μέσα σε 24 ώρες τη Δευτέρα και το χιόνι αναμένεται να φθάσει έως και τα δύο μέτρα. Σύμφωνα με τη γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, μια τέτοια χιονόπτωση σημειώνεται κατά μέσο όρο «μία φορά στα 30 χρόνια». Τρία διαμερίσματα έχουν τεθεί σε πορτοκαλί συναγερμό για χιονοστιβάδες.
Οι χιονοπτώσεις οφείλονται στο λεγόμενο φαινόμενο «επιστροφής από την Ανατολή», το οποίο οφείλεται στην υγρασία στην κοιλάδα του Πάδου στη βόρεια Ιταλία, που συμπυκνώνεται στην επαφή με τις Άλπεις και πέφτει με τη μορφή χιονιού.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ξανά υποψήφιος για την πρωθυπουργία
Ο ιός όμως δεν έχει νικηθεί ακόμα, σύμφωνα με αξιωματούχους
Το πλήρωμα επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό
Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες
Απίστευτες εικόνες από πολλές πολιτείες των ΗΠΑ
Σκληρή κριτική στη νεαρή ακτιβίστρια για το σύνθημα στη μπλούζα της
Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ
Τα πλάνα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου
Έκτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών
Τα υπέρ και τα κατά των σκανδιναβικών σχολικών προγραμμάτων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η αναφορά στις εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.