- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Νιγηρία: Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε τέμενος - Τουλάχιστον 14 νεκροί
Το τέμενος καταστράφηκε τελείως από την έκρηξη
Μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι που αποδόθηκε στην τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στοχοθέτησε πιστούς μέσα σε τέμενος σε μια πόλη στα σύνορα της Νιγηρίας και του Καμερούν και είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άνθρωποι το πρωί της Τετάρτης, ανέφεραν συγκλίνουσες πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας.
Ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί λίγο πριν από την πρώτη πρωινή προσευχή των μουσουλμάνων πιστών στο τζαμί της Γκαμπόρου (Πολιτεία Μπόρνο), σύμφωνα με μέλη πολιτοφυλακών.
«Προς το παρόν έχουν ανασυρθεί 14 πτώματα από τα συντρίμμια του τεμένους, στη συνοικία Ουνγκουγουόρ Αμπούτζα», ενώ «το τέμενος καταστράφηκε τελείως από την έκρηξη», ανέφερε ο Ούμαρ Κατσάλα, μέλος παραστρατιωτικής οργάνωσης που πολεμάει την Μπόκο Χαράμ στο πλευρό του στρατού της Νιγηρίας.
«Όμως ο απολογισμός μπορεί να γίνει βαρύτερος», πρόσθεσε ο ίδιος. «Μόνο ο μουεζίνης επιβίωσε και θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά ακόμα θύματα κάτω τα συντρίμμια».
Η Γκαμπόρου, πόλη που αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο στη μεθόριο της Νιγηρίας και του Καμερούν, είχε πέσει στα χέρια της Μπόκο Χαράμ τον Αύγουστο του 2014. Παρά την ανακατάληψή της τον Σεπτέμβριο του 2015, με τη συμβολή του στρατού του Τσαντ, μέλη της Μπόκο Χαράμ συνεχίζουν να διαπράττουν σποραδικά επιθέσεις σε γύρω χωριά και σε δρόμους στην περιοχή.
Την Τρίτη, διανεμήθηκε ένα βίντεο με το οποίο ο ιστορικός ηγέτης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Αμπουμπακάρ Σεκάου ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν τον Δεκέμβριο.
Ο νιγηριανός πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι διαβεβαίωσε στην ομιλία του για το νέο έτος ότι η Νιγηρία «έχει τελειώσει με την Μπόκο Χαράμ», παρότι οι ενέργειες βομβιστών-καμικάζι, οι έφοδοι ενόπλων και οι επιθέσεις εναντίον θέσεων του στρατού αυξήθηκαν θεαματικά μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.
Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος Μπουχάρι είχε υποστηρίξει πως η Μπόκο Χαράμ είχε ήδη «ηττηθεί από τεχνική άποψη».
Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, που ξέσπασε το 2009, και οι επιχειρήσεις του στρατού της Νιγηρίας και άλλων κρατών της περιοχής για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους, ενώ 2,6 εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί και στην περιοχή όπου δρα η οργάνωση έχει προκληθεί μια σοβαρή επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πληροφορίες ότι θα ευλογήσει αύριο το πλήθος στην πλατεία του Αγίου Πέτρου
Ο Ντίτερς δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο συνομιλεί με τον Τζόναθαν Κονσταντίν, επικεφαλής του ελληνικού παραρτήματος των Republicans Overseas
Δεν παραιτείται ο Ράμα
Το ζευγάρι είχε αποκτήσει μια κόρη
Σώθηκαν η αδελφή και ο ανιψιός της
Έκκληση για ψυχραιμία απευθύνει ο Μακρόν
Τα 8 λεπτά απόλυτου τρόμου
«Τον ενθαρρύνουν μόνο να συνεχίσει να επιτίθεται»
«Ήταν ένα αστείο» ισχυρίστηκε ο Ρεπουμπλικάνος πολιτικός
Αποθέωσε τον Αμερικανό πρόεδρο μετά την απόλυσή της
Κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν παρά να επινοούν διαρκώς τον εαυτό τους
Μια 23χρονη Ιρανή αντιμετωπίζει ποινή θανάτου αλλά η διεθνής αριστερά και οι Παλαιστίνιοι σιωπούν
Τι προβλέπει το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος
Τι απαντά μετά τη σύλληψη
Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης της εκπροσώπου του Τραμπ
Οι μεγάλες αποφάσεις μετατίθενται για αργότερα
Τρεις κατηγορούμενοι στην υπόθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.