Κοσμος

Συμφωνία για το προσφυγικό ή κατάρρευση της ΕΕ, προειδοποιεί το Λουξεμβούργο

Στο μισό μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συμφωνία για το προσφυγικό ή κατάρρευση της ΕΕ, προειδοποιεί το Λουξεμβούργο
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Για κατάρρευση της Ε.Ε. προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των χωρών - μελών στο καθοριστικό ζήτημα της προσφυγικής πολιτικής. Μάλιστα, κατηγόρησε τις χώρες της ομάδας Βίζεγκραντ -Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία- ότι δεν επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., που επωμίζονται μεγάλος βάρος της προσφυγικής κρίσης:

«Η προσφυγική κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει κανένα νόημα μια χώρα να αποφασίζει μόνη αν θέλει πρόσφυγες ή αν δεν θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη με χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. Τον Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής δεν προέκυψαν αποφάσεις. Δεν μπορεί ωστόσο να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γνωρίζετε ότι η Κομισιόν έχει καταθέσει προτάσεις και το ευρωκοινοβούλιο επιδιώκει την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε επ΄ ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με την επόμενη κρίση. Βρισκόμαστε επομένως αντιμέτωποι με μια ευρωπαϊκή πρόκληση, την οποία οφείλουμε να επιλύσουμε με αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύη».

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Der Spiegel o υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου προσάπτει στον καγκελάριο της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς ότι υιοθετεί την γλώσσα του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ όταν δηλώνει στην εφημερίδα Bild πως κάθε χώρα πρέπει να αποφασίσει μόνη της αν θα δεχθεί πρόσφυγες. «Όποιος μιλά κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν γνωρίζει βασικά πράγματα για την Ε.Ε., για την οποία η αλληλεγγύη αποτελεί θεμελιώδη αξία», υπογραμμίζει ο Ζ. Άσελμπορν, προσθέτοντας ότι  «το κλείσιμο των συνόρων είναι λαϊκισμός».

Στο μεταξύ, στο μισό μειώθηκαν οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σημαντικότερη χώρα προορισμού η Γερμανία κατά τη Eurostat. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ