Κοσμος

Τα πιο όμορφα και ανατρεπτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα του Λονδίνου

Διαλέξαμε τα 11 καλύτερα και μάθαμε τις ιστορίες που έχουν να πουν

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tree_1.png

Όπως κάθε χρόνο, το Λονδίνο στολίστηκε και υπέρλαμπρο ετοιμάζεται να γιορτάσει τα Χριστούγεννα και να υποδεχθεί την Πρώτη του Νέου Χρόνου.

Λαμπιόνια, στολίδια και γιορτινές βιτρίνες κάνουν την πόλη να μοιάζει με ολόφωτο πολυέλαιο. Όμως αυτό που χρωματίζει δρόμους και πλατείες της πόλης είναι τα εντυπωσιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα. Άλλοτε εκθαμβωτικά, άλλοτε παραμυθένια ή ακόμα εναλλακτικά έως και...ανάποδα, τα στολισμένα έλατα μπροστά από εμβληματικά κτίρια και δημόσιους χώρους έχουν να διηγηθούν το καθένα από αυτά τη δική τους μικρή, χριστουγεννιάτικη ιστορία.

Το Ανθισμένο Δέντρο, Σταθμός St. Pancras International

tree_1.png

Η μεγάλη αίθουσα αναμονής του μεγάλου σιδηροδρομικού σταθμού St. Pancras φαντάζει υπέροχη χάρη στο τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο με χιλιάδες πέταλα και λουλούδια. Το σχεδίασε το ανθοπωλείο Moyses Stevens και χρειάστηκαν 1.151 ώρες και 15.000 λουλούδια, τριαντάφυλλα, ορτανσίες, ανεμώνες και ορχιδέες για να ολοκληρωθεί.

Το Εναλλακτικό Δέντρο, Granary Square

tree_2.jpg

Εναλλακτικό, σαν μοντέρνο γλυπτό είναι το χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίζει την   πλατεία Granary Square στην καρδιά του Σίτι, ανάμεσα στους ουρανοξύστες των τραπεζών και των μεγάλων ναυτιλιακών επιχειρήσεων. Ένα δέντρο-έργο τέχνης, δημιουργία των Johanne Tatham και Tom O’Sullivan.

Το Δέντρο που Τραγουδάει, Μουσείο V&A

tree_3.jpg

Αφηρημένη προσέγγιση για το Μουσείο Victoria & Albert (V&A) στην περιοχή του Κένσιγκτον που φέτος επέλεξε ένα «πολυφωνικό γλυπτό» , δημιουργία του  Es Devin. Οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και οι ίδιοι στην ηχητική εγκατάσταση.

Το Δώρο της Νορβηγίας, Πλατεία Τραφάλγκαρ

tree_4.jpg

Οι ευγενικοί κάτοικοι της Νορβηγίας κάθε χρόνο διαλέγουν το πιο όμορφο δέντρο τους και το στέλνουν δώρο στο Λονδίνο, μια παράδοση που συνεχίζεται από το 1947 μέχρι σήμερα ως ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποστήριξη της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το δέντρο-δώρο επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια: πρέπει να έχει ομοιόμορφα κλαδιά, τέλειο σχήμα κώνου και ζωηρό πράσινο χρώμα. Φέτος το έλατο που στολίζει την πλατεία Τραφάλγκαρ είναι ένα πανέμορφο δέντρο από τα δάση της Νορβηγίας, ύψους 21 μέτρων και ηλικίας 70 ετών.

Το Δέντρο με τις Λιχουδιές, Somerset House

tree5.jpg

Στην πανέμορφη αυλή του Somerset House που έχει μεταμορφωθεί για τις μέρες των γιορτών στο πιο εντυπωσιακό παγοδρόμιο του Λονδίνου, οι επισκέπτες κάνουν σλάλομ με τα παγοπέδιλά τους γύρω από το μεγάλο χριστουγεννιάτικο έλατο ύψους 12 μέτρων που για την περίσταση στολίστηκε με δωράκια και μικρά κουτάκια γεμάτα με λαχταριστά γλυκά και λιχουδιές, όλα από τον εμβληματικό οίκο τσαγιού  και ντελικατέσεν Fortnum & Mason.

Το Δέντρο με τις Ευχές, Devonshire Square

tree_6.png

Στη σκιά του ουρανοξύστη Gherkin στο Σίτι του Λονδίνου, το δέντρο της πλατείας Devonshire δεν έχει μπάλες και φωτάκια. Στολίδια του οι κατακόκκινες χειροποίητες καρδιές με επιθυμίες όσων έχουν ανάγκη. Οι επισκέπτες διαβάζουν τα μηνύματα και τις ευχές και αν μπορούν δεσμεύονται να τις πραγματοποιήσουν.

Το Ανάποδο Δέντρο, Claridge Hotel

tree_7.jpg

Ακόμη θυμούνται στο Λονδίνο το ανάποδο χριστουγεννιάτικο δέντρο που επέλεξε πέρυσι η πινακοθήκη Tate Britain. Φέτος το ξενοδοχείο Claridge συνεχίζει την παράδοση με ένα αντεστραμμένο έλατο, δημιουργία του Karl Lagerfeld. Εμπνευσμένο από την παιδική ηλικία του διάσημου σχεδιαστή μόδας, το δέντρο τοποθετήθηκε ανάποδα στη βάση της εντυπωσιακής σκάλας του Claridge λαμπερό και φαντασμαγορικό με ασημένια διακοσμητικά και ένα μεγάλο αστέρι-καθρέφτη στην κορυφή του.

Το Δέντρο – Παραμύθι, Sanderson Hotel

tree_8.jpg

To ξενοδοχειο Sanderson θέλησε φέτος να τιμήσει την παιδική ηλικία και έτσι το χριστουγεννιάτικο δέντρο του έχει στολιστεί με φιγούρες από το παραμύθι «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» όλες φτιαγμένες με πλαστελίνη. Το ψυχεδελικό αυτό δέντρο είναι έργο του Gary Card.

Το Δέντρο-Ποίημα, Connaught Hotel

tree_9.jpg

Η Tracey Enim  δημιούργησε στην είσοδο του ξενοδοχείου Connaught ένα δέντρο-έργο τέχνης και διάλεξε φωτεινές μωβ λωρίδες neon για στολίδια του. Μάλιστα η Enim έγραψε ένα ποίημα αφιερωμένο στα Χριστούγεννα το οποίο καταλήγει: « Το Χαμόγελό σας/το Μεγαλύτερο Δώρο Όλων». Ο άγγελος στη κορυφή είναι αφιερωμένος στην μητέρα της Pam.

Το Δέντρο της Φροντίδας,  South Bank

tree_10.png

Στην Southbank, το 7,5 μέτρων χριστουγεννιάτικο δέντρο κοσμεί την Νότια Όχθη του Τάμεση, προσφορά του Ιατρικού κέντρου Marie Curie  ως υπενθύμιση και ευγνωμοσύνη για το νοσηλευτικό προσωπικό του ιδρύματος που μοχθεί αυτές τις ημέρες αλλά και όλο το χρόνο ώστε  να στηριχθούν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

Το Δέντρο – Κόσμημα,  Royal Exchange

tree_11.png

Το μεγάλο έλατο βρίσκεται στην είσοδο του Παλιού Βασιλικού Χρηματιστηρίου. Είναι δώρο του δανέζικου οίκου George Jenson, ενώ τα στολίδια όπως και το λαμπερό αστέρι στην κορυφή του, είναι πολύτιμα ασημένια και επίχρυσα μικρά αριστουργήματα φτιαγμένα ειδικά για την περίσταση από τους καλύτερους τεχνίτες της πόλης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ