Κοσμος

Youthquake: Η λέξη της χρόνιας για το λεξικό της Οξφόρδης

«Μητέρα» του όρου, που γεννήθηκε πριν από 50 χρόνια, η εκδότρια της Vogue Νταϊάνα Βρίλαντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oxford-dictionary.jpg

Αναγνωρίζοντας τη δυναμική της γενιάς του μιλένιουμ, το λεξικό της Οξφόρφης ανακοίνωσε ότι η λέξη της χρονιάς για το 2017 είναι ο όρος «youthquake». 

Σύμφωνα με τους λεξικογράφους, τα τελευταία δύο χρόνια η χρήση της συγκεκριμένης λέξης, που αναφέρθηκε πρώτη φορά πριν από 50 χρόνια από την τότε εκδότρια της Vogue, Νταϊάνα Βρίλαντ, πενταπλασιάστηκε, ιδιαίτερα στα social media. 

Ο ορισμός της λέξης είναι «οι σημαντικές, πολιτισμικές, πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές που πυροδοτούν οι δράσεις και η επιρροή των νέων ανθρώπων». » Η λέξη ε'ιναι συνθετικό των λέξεων youth = νεολαία και quake = σεισμός.

Για πρώτη φορά, η Βρίλαντ τη χρησιμοποίησε για να περιγράψει φαινόμενα όπως η αυξανόμενη υποστήριξη των νέων στο κόμμα των Εργατικών ή η ανάδειξη νεαρών ηγετών στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού που εκδίδει το Λεξικό της Οξφόρδης Casper Grathwohl δήλωσε ότι ο όρος δε έχει ακόμη εξαπλωθεί για τα καλά στις ΗΠΑ, αλλά η δυναμική του στη Βρετανία, δείχνει ότι πρόκειται μία λέξη που ήδη ταξιδεύει...

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY