Κοσμος

14 χρόνια στη φυλακή για τα 4 εκ. που υπεξαίρεσε η σέξι δήμαρχος της Βραζιλίας που διοικούσε μέσω WhatsApp (εικόνες)

Βίος και πολιτεία η Λιντιάν Λέιτε που έκανε την «αρχόντισσα» της τοπικής αυτοδιοίκησης 200 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
leite.jpg

Σε τουλάχιστον 14 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε η «χυμώδης» δήμαρχος μιας μικρής πόλης στη Βραζιλία, η οποία διοικούσε το Μπομ Ζαρντίμ από απόσταση μέσω της εφαρμογής WhatsApp και κατάφερε να υπεξαιρέσει εκατομμύρια από κεφάλαια που προορίζονταν για τα σχολεία της πόλης.
leite2.jpg

Η Λιντιάν Λέιτε είναι φυγόδικη από τον Αύγουστο του 2015. Οι δημότες του Μπομ Ζαρντίμ έβλεπαν την 27χρονη δήμαρχο αποκλειστικά και μόνο μέσω των social media, καθώς διοικούσε την πόλη και επικοινωνούσε με τις υπηρεσίες της χρησιμοποιώντας την εφαρμογή WhatsApp. Η ίδια ζούσε περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της σε ένα υπερπολυτελές σπίτι στο Σάου Λουίς, την πρωτεύουσα της πολιτείας Μαρανάο.
leite3.jpg

Μετά από 39 ημέρες στην παρανομία η Λέιτε αποφάσισε να παραδοθεί στις αρχές. Κατηγορείται για διασπάθιση 4 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία προορίζονταν για τα σχολεία της περιοχής της, μιας από τις φτωχότερες στην Βραζιλία. 

Η σέξι δήμαρχος προσήχθη σε δίκη. Η δικαστική μάχη διήρκησε δυόμισι χρόνια. Κρίθηκε τελικά ένοχη και καταδικάστηκε σε 14 χρόνια και έναν μήνα φυλάκιση. Ωστόσο, η Λέιτε δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση.

leite4.jpg


Πώς έγινε δήμαρχος

Ο σύντροφός της, ονόματι Μπέτο Ρότσα, ήταν και αυτός υποψήφιος για την συγκεκριμένη πόλη. Του απαγορεύθηκε η συμμετοχή στις εκλογές του 2012, καθώς ήταν μπλεγμένος σε υποθέσεις διαφθοράς. Όμως αυτό δεν εμπόδισε την φίλη του να τον... προσλάβει όταν ανέλαβε εκείνη δήμαρχος, δίνοντάς του πολύ υψηλή θέση συμβούλου στον δήμο. Το διαζύγιο ήρθε στις αρχές του χρόνου, o Ρότσα εκδιώχθηκε όχι μόνο από την καρδιά της δημάρχου, αλλά και από την θέση του συμβούλου.

O νέος δήμαρχος που ανέλαβε πρόσφατα, δήλωσε ότι θα εξαντλήσει κάθε μέσο εναντίον της, ακόμα και διεθνές ένταλμα σύλληψης σε περίπτωση που προσπαθήσει να διαφύγει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ