Κοσμος

Spiegel: Ο Γιούνκερ σκέφτεται να «πειράξει» το όριο του 3% στα ελλείμματα

Θεωρεί ότι έτσι θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και θα μειωθεί η λιτότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιούνκερ
EPA/Stephanie LeCoq

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει να ισχύσει η υποχρέωση τήρησης του ορίου του ελλείμματος 3% από την Ευρωζώνη ως σύνολο, και όχι πλέον από τα μεμονωμένα κράτη -αυτό θα είχε πλεονεκτήματα για κυβερνήσεις απρόθυμες στη λιτότητα» επισημαίνει σε άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

«Η εν λόγω σκέψη εντάσσεται στο πλαίσιο σχεδίων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ, που προτίθεται να παρουσιάσει ο Γιούνκερ την ερχόμενη Τετάρτη. Θα προταθεί επίσης και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Διάσωσης σε θεσμό με βάση το δίκαιο της Ε.Ε. Εκτός αυτών, ο Γιούνκερ θα προτείνει μελλοντικά να είναι αυτός ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων και πρόεδρος του Eurogroup» προσθέτει.

Το ρεπορτάζ του Spiegel επικαλείται το πρακτορείο «Reuters» που μετέδωσε ότι «η σύγκλιση μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων οικονομιών της Ευρωζώνης φαίνεται να επανέρχεται, ωστόσο εξακολουθεί να είναι τεράστιο το χάσμα ως προς το εισόδημα, βάσει μελέτης που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ».

«Το ευρώ δεν επέδρασε ως καταλύτης για τη μείωση των ανισοτήτων» προστίθεται στη μελέτη αυτή.

Παράλληλα, συμπεραίνεται ότι το ίδιο το ευρώ ούτε ενισχύει ούτε επιβραδύνει τη σύγκλιση, όμως στην περίπτωση της νότιας Ευρώπης, πιθανώς να απέκρυψε τα ευρύτερα προβλήματα που προϋπήρχαν του ενιαίου νομίσματος. Η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας, η αδύναμη θεσμική διακυβέρνηση και η ανεπαρκής χρήση των επενδύσεων είναι πιθανότερα οι αιτίες της απόκλισης και όχι η δυσκαμψία του ενιαίου νομίσματος, καταλήγει η μελέτη της ΕΚΤ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ