Κοσμος

Γερμανία προς Κομισιόν κι Ελλάδα: Σας είχαμε ενημερώσει για την «καραντίνα» των Ελλήνων ταξιδιωτών από τον Οκτώβριο

«1000 παράτυπες είσοδοι με πλαστά ταξιδιωτικά ελληνικά έγγραφα στη χώρα μας»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
berlin-airport.jpg
EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Η Γερμανία είχε ειδοποιήσει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου για την εξάμηνη επαναφορά των συνοριακών ελέγχων ειδικά για την Ελλάδα, επικαλούμενη λόγους εσωτερικής ασφαλείας υπό τον φόβο εισόδου στο έδαφός της παράτυπων μεταναστών. Η Αθήνα φέρεται να γνώριζε το θέμα από τότε, ωστόσο δεν ενημέρωσε το επιβατικό κοινό.

Αυτό μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ελληνικής Deutsche Welle στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική πλευρά αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως εκτός Σένγκεν χώρα και κατατάσσεις τους Έλληνες ταξιδιώτες σαν να προέρχονται από Τουρκία ή Αίγυπτο.

Η Γερμανία ισχυρίζεται ότι πήρε αυτή την απόφαση λόγω της εισόδου 1.000 ατόμων με πλαστά χαρτιά από την Ελλάδα μόνο εντός του 2017 και επικρίνει την Ελλάδα ότι χρησιμοποιεί ακόμη ξεπερασμένες μη βιομετρικές ταυτότητες που είναι εύκολο να πλαστογραφηθούν.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα, ενώ ανέφερε ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Αυστρία, όπως και τις Σκανδιναβικές χώρες.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε άγνοια για το θέμα μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Από την πλευρά της, η ΝΔ δηλώνει ότι η γερμανική πρακτική είναι απαξιωτική για τους Έλληνες, και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης

Το θέμα θα συζητήσουν σήμερα, έπειτα από πρωτοβουλία του Έλληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε τριμερή συνάντηση εμπειρογνώμονες από Ελλάδα, Γερμανία και Κομισιόν σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ