Κοσμος

Από πού προέρχονταν το ραδιενεργό νέφος ρουθηνίου-6

Πέρασε και από την Ελλάδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από κάποιο ατύχημα στη Ρωσία ή το Καζακστάν προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα το ραδιενεργό νέφος του χημικού στοιχείου ρουθήνιο-106, που ανιχνεύτηκε στην Ευρώπη -και στην Ελλάδα- σχεδόν όλο τον Οκτώβρη.

Λεπτομερέστερα, σ΄ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες του εθνικού Iνστιτούτου Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας (IRSN) της Γαλλίας, ύστερα από μελέτη των στοιχείων για την εξάπλωση της ραδιενεργής ρύπανσης, σε συνάρτηση  με τα μετεωρολογικά δεδομένα. Όπως εκτιμούν, δεν επρόκειτο για ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά μάλλον σε κάποια εγκατάσταση επεξεργασίας πυρηνικών αποβλήτων ή σε κάποιο ιατρικό κέντρο που κάνει χρήση ραδιενεργών ισοτόπων. Το επίκεντρο βρίσκεται ανάμεσα στα Ουράλια όρη και στον ποταμό Βόλγα, αν και η ακριβής τοποθεσία είναι αδύνατο να προσδιοριστεί. Η διαρροή -που έγινε αισθητή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες- συνέβη την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν υπήρξε καμιά σοβαρή επίπτωση εκεί.

«Οι ρωσικές Αρχές δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν κάποιο ατύχημα στην περιοχή τους, ενώ  με τις καζακστανικές ακόμα δεν έχει υπάρξει ανάλογη επαφή»,  είπε ο  διευθυντής του IRSN κ. Ζαν-Μαρκ Περές

Οι Γάλλοι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ποσότητες του ραδιενεργού ισοτόπου ρουθήνιο-106 που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα ήταν μεγάλες, ανάμεσα στα 100 και στα 300 τερα-μπεκερέλ. Όπως είπαν, αν ένα ατύχημα τέτοιου μεγέθους είχε συμβεί στη Γαλλία, θα είχε καταστήσει αναγκαία την εκκένωση ή την απομόνωση των ανθρώπων σε μια ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων γύρω από την περιοχή του ατυχήματος.

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) έχει ήδη ανακοινώσει ότι το ρουθήνιο-106 δεν είναι πια ανιχνεύσιμο στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας.

(Κύρια πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ).