Κοσμος

Επίθεση στη Νέα Υόρκη: Τα 8+1 κομμάτια του παζλ

Το χειρόγραφο σημείωμα, οι λίστες του FBI και η πίστη στο Ισλαμικό Κράτος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379421-782865.jpg
EPA/JUSTIN LANE

Στη θέση τους μπαίνουν σταδιακά τα κομμάτια του παζλ της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Υόρκη, με τις αρχές να έχουν υπό κράτηση έναν 29χρονο Ουζμπέκο, έχοντας δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, άναψε τη μηχανή του μικρού φορτηγού, πάτησε γκάζι και παρέσυρε πεζούς και ποδηλάτες, αφήνοντας πίσω του 8 νεκρούς και 12 τραυματίες.

Πρόκειται για το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα με νεκρούς στη Νέα Υόρκη από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και η πρώτη με φορτηγό στην ιστορία του «Μεγάλου Μήλου», μετέδωσαν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τα 8+1 σημεία - κλειδιά:

1) Λίγο μετά τις 15.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας) ο Σαϊφούλο Σαΐποφ πέφτει με το φορτηγάκι που οδηγεί πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες στην τουριστική συνοικία Τριμπέκα, στο νοτιοδυτικό Μανχάταν, όπου πλήθος κόσμου ετοιμάζεται να γιορτάσει το Halloween.

2) Ο δράστης διένυσε περισσότερο από 1 χλμ. με το όχημα, παρασύροντας πεζούς και ποδηλάτες προτού συγκρουστεί με σχολικό λεωφορείο.

3) Με το φορτηγάκι ακινητοποιημένο, βγαίνει από το εσωτερικό του, κρατώντας ένα όπλο του paint-ball και ένα αεροβόλο. Δέχεται τα πυρά αστυνομικού και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος. Πλέον νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της πόλης. Φέρει τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Ο Τραμπ «υποσχέθηκε» να τον στείλει Γκουαντάναμο.

4) Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ διέπραξε την επίθεση με νοικιασμένο όχημα «στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους». Οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν ότι την προετοίμαζε εδώ και «πολλές εβδομάδες», ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες για χτύπημα τέτοιου τύπου που βρήκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

5) Εντός του οχήματος βρέθηκε χειρόγραφο σημείωμα στα αραβικά, όπου γίνεται αναφορά στην εξτρεμιστική οργάνωση που ήλεγχε μέχρι πρότινος μεγάλες εκτάσεις σε Συρία και Ιράκ. «Το Ισλαμικό Κράτος θα ζήσει αιώνια», το κεντρικό μήνυμα του σημειώματος, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας.

6) Ο δράστης ήρθε από το Ουζμπεκιστάν τον Μάρτιο του 2010 και ριζοσπαστικοποιήθηκε σε αμερικανικό έδαφος, γνωστοποίησε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, χαρακτηρίζοντάς τον «μοναχικό λύκο».

7) Οδηγός στην εταιρεία Uber, είχε συλληφθεί δύο φορές για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, δεν βρισκόταν όμως σε καμία λίστα του FBI ή της αστυνομίας της Νέας Υόρκης με εν δυνάμει τρομοκράτες.

8) Είχε ζήσει στο Οχάιο και τη Φλόριντα προτού εγκατασταθεί στο Πάτερσον, στο Νιου Τζέρσεϊ. Ήταν παντρεμένος και είχε παιδιά.

9) Τα θύματα προέρχονταν από διάφορες χώρες. Μια Βελγίδα, από το Ροσελάρε και πέντε Αργεντινοί, παλιοί συμμαθητές που γιόρταζαν την 30η επέτειο αποφοίτησης και έρχονταν από την πόλη Ροζάριο, βρίσκονται μεταξύ των 8 νεκρών. Δύο Αμερικανοί πολίτες, επίσης, σκοτώθηκαν, όπως έγινε γνωστό από τον αρχηγό της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, τον Νταν Νίγκρο. Στην επίθεση τραυματίστηκαν και 12 άνθρωποι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ