Κοσμος

«Ημέρα των Νεκρών»: Η Πόλη του Μεξικού στους δρόμους στέκεται όρθια (εικόνες)

Φέτος τιμώνται οι 500 ψυχές που χάθηκαν στους σεισμούς του Σεπτεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379221-782499.jpg
Clive Rose/Getty-Ideal Images

Χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν στους δρόμους της Πόλης του Μεξικού για να γιορτάσουν την «Ημέρα των Νεκρών», έναν από τους πιο σημαντικούς εορτασμούς στη μεξικανική παράδοση. Μια γιορτή που ξεκινάει κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.

Ημέρα των Νεκρών

Βαμμένα πρόσωπα, πολύχρωμες στολές, παρελάσεις και πομπές στη μνήμη των νεκρών. Και φέτος η συναισθηματική φόρτιση είναι μεγάλη στους δρόμους της μεξικανικής πρωτεύουσας που μέσα σε ένα μήνα χτυπήθηκε δύο φορές από τον εγκέλαδο και θρήνησε το θάνατο και την απώλεια έως και 500 ψυχών.

Η προσέλευση στη φετινή «Ημέρα των Νεκρών» είναι μεγάλη. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκτιμούν ότι περίπου 300.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, τουλάχιστον 100.000 περισσότεροι από ό,τι πέρυσι.

Οι προετοιμασίες ξεκινούν από το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, οπότε ανοίγουν οι πύλες για να έρθουν οι νεκροί, και συμμετέχουν όχι μόνο συγγενείς ή όσοι έχουν χάσει ένα αγαπημένο πρόσωπο αλλά και μαθητές σχολείου. Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεγάλη γιορτή του θανάτου. Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στα νεκρά παιδιά και βρέφη (ονομάζεται αλλιώς και μέρα των Αθώων ή μέρα των Αγγέλων) και η 2η ημέρα του Νοεμβρίου είναι για τους ενήλικες. Τότε είναι που επιστρέφουν οι νεκροί στη γη και τα αγαπημένα τους πρόσωπα τούς υποδέχονται με κεράσματα, δώρα και γλυκίσματα.

Ημέρα των Νεκρών

Ημέρα των Νεκρών

Οι Μεξικανοί φτιάχνουν παντού βωμούς έξω από τα σπίτια, τα κοιμητήρια, πάνω στους τάφους των νεκρών τους. Οι προσφορές «offrendas» είναι συνήθως φαγητά, γλυκά, τα αγαπημένα αντικείμενα, ακόμη και κουβέρτες, με σκοπό όχι μόνο να τους ευχαριστήσουν αλλά γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι όντως τα χρησιμοποιούν.

«Είναι υποχρέωσή μας φέτος να τιμήσουμε τα θύματα του σεισμού. Είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε ότι η Πόλη του Μεξικού στέκεται ακόμη όρθια», δήλωσε στον Independent διασώστης που συμμετείχε στην παρέλαση.

Clive Rose/Getty Images

Η λαϊκή αυτή παράδοση έχει τις απαρχές της περίπου 3.000 χρόνια πριν, στην εποχή των Αζτέκων, οι οποίοι γιόρταζαν τον ένατο ημερολογιακό τους μήνα (στο σύγχρονο ημερολόγιο ο μήνας αυτός αντιστοιχεί στον Αύγουστο) προς τιμή της θεότητας Miccailhuitontli που σημαίνει «Κυρία των Νεκρών» ή αλλιώς Catrina.

Ημέρα των Νεκρών

Ημέρα των Νεκρών

Dan Kitwood/Getty Images-Ημέρα των Νεκρών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ