Κοσμος

BBC: Μια συνάντηση, δύο «πειραγμένες» φωτογραφίες και ένα «εξαφανισμένο» ρολόι (εικόνες)

Τετ α τετ στα κρυφά για Αμερικανό υπουργό και Αφγανό πρόεδρο στην Καμπούλ υπό τον φόβο των Ταλιμπάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378514-781221.jpg

Μπορεί ο κύριος όγκος των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων να έφυγε από το Αφγανιστάν και η Ουάσινγκτον να επαναλαμβάνει ότι οι κρατικές αρχές είναι ικανές πλέον να επιβάλουν την τάξη, ωστόσο η καθημερινότητα στην πολύπαθη χώρα είναι εντελώς διαφορετική.

Βομβιστές αυτοκτονίας, παγιδευμένα αυτοκίνητα. Όλμοι. Ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε γωνία, ειδικά όταν πρόκειται για γωνία κτιρίου που βρίσκεται κοντά ή μέσα στη λεγόμενη «δυτική συνοικία», την περιοχή στην πρωτεύουσα Καμπούλ όπου εδρεύουν ξένες αντιπροσωπείες. Οι Ταλιμπάν παραμένουν ισχυροί και το δείχνουν σε κάθε περίσταση. Φρόντισαν, μάλιστα, να στείλουν και το ανάλογο μήνυμα, υποδεχόμενοι με... ρουκέτες στο αεροδρόμιο τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Δεν προκαλεί λοιπόν, εντύπωση, που ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής συμμετείχε σε μια παράσταση, τύπου Χόλυγουντ, προκειμένου να βγει προς τα έξω ότι συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι στο προεδρικό μέγαρο της πρωτεύουσας.

Το ρολόι που εξαφανίστηκε... 

Το BBC πρόσεξε τη διαφορά στις φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και οι αφγανικές αρχές από το τετ α τετ Τίλερσον-Γκάνι. Μια γρήγορη ματιά αρκεί για να αντιληφθεί κάποιος την απουσία ενός ρολογιού στο φόντο.

Η αφγανική προεδρία αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι ο πρόεδρος της χώρας «υποδέχτηκε» τον Αμερικανό υπουργό. Ο χώρος όπου έγινε η συνάντηση είναι κλειστός. Απουσιάζουν τα παράθυρα. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο υποστηρίζει πως η μία φωτογραφία είναι «πειραγμένη» για να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι η συνάντηση έγινε στην Καμπούλ και όχι σε μια αμερικανική αεροπορική βάση που φρουρείται σαν «αστακός». Για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, μάλιστα, αναφέρει ότι το «εξαφανισμένο» ρολόι είναι στρατιωτικό. Από το... κάδρο εξαφανίστηκε, επίσης, και ο συναγερμός για φωτιά.

Μετά τις αποκαλύψεις υπήρξε στροφή 180 μοιρών από την Ουάσινγκτον, η οποία έδωσε διευκρινίσεις για τη συνάντηση, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε στην Καμπούλ αλλά στο Μπαγκράμ, τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στην ασιατική χώρα.

Σε δημοσίευμά τους οι New York Times ανέφεραν πως η επίσκεψη Τίλερσον στο Αφγανιστάν διήρκεσε μόνο δύο ώρες και κρατήθηκε μυστική μέχρι την ολοκλήρωσή της λόγω της αυξανόμενης ανησυχίας για την ασφάλεια στη χώρα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ