Κοσμος

Έξι πρώην αντάρτες της FARC δολοφονήθηκαν σε επαρχία που δρουν ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί

Στη νοτιοδυτική επαρχία Ναρίνιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377372-778957.jpg

Ένοπλοι σκότωσαν την Κυριακή έξι πρώην αντάρτες των FARC στην Κολομβία, κατήγγειλε η οργάνωση, η οποία αφοπλίστηκε και μετατράπηκε σε πολιτικό κόμμα, εκφράζοντας ξανά την έντονη ανησυχία της για τις επιθέσεις εναντίον μελών της.

Χιλιάδες γκεριγέρος της οργάνωσης που ως πρότινος ονομαζόταν Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας παρέδωσαν τον οπλισμό τους, κατ' εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης που συνήφθη με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος πέρυσι, για να τερματιστεί ο εμφύλιος που κράτησε πάνω από 53 χρόνια. Η οργάνωση έχει πλέον μετασχηματιστεί σε κόμμα.

Οι δολοφονίες της Κυριακής διαπράχθηκαν στη νοτιοδυτική επαρχία Ναρίνιο, όπου δρουν συμμορίες που έχουν ιδρύσει ακροδεξιοί πρώην παραστρατιωτικοί, η μικρότερη οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), αλλά και διαφωνούντες των FARC που αρνήθηκαν να αφοπλιστούν και μάχονται κι αυτοί για τον έλεγχο εδαφών όπου καλλιεργείται κόκα, τα φύλλα της οποίας αποτελούν τη βάση της κοκαΐνης.

«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τις οικογένειες των έξι συντρόφων μας που δολοφονήθηκαν άνανδρα εν ψυχρώ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα FARC.

Οι ένοπλες οργανώσεις που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τον έλεγχο εδαφών στην περιοχή αυτή δεν έχουν κανένα ιδεολογικό ελατήριο κι επιδιώκουν μόνο κέρδος, κατήγγειλε στον ιστότοπο του το FARC.

Οι ηγέτες των πρώην ανταρτών έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει νέο κύμα φόνων από τις συμμορίες των ακροδεξιών πρώην παραστρατιωτικών ή λαθρεμπόρων ναρκωτικών—να επαναληφθεί το αιματοκύλισμα της δεκαετίας του 1980, όταν η οργάνωση είχε κάνει την πρώτη της απόπειρα μετασχηματισμού σε πολιτικό κόμμα στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ειρήνευσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ