Κοσμος

Και στη Μοσούλη οι Ιρακινοί

Οξύνεται η διαμάχη με τους Κούρδους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377203-778685.jpg

Σε κατάληψη κουρδικών περιοχών και στην ευρύτερη περιοχή της Μοσούλης, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, προχώρησε και χτες Τρίτη ο ιρακινός στρατός.

Λεπτομερέστερα,  ο στρατός του Ιράκ πήρε τις περιοχές της επαρχίας Νινευί, κι ανάμεσά τους το φράγμα της Μοσούλης, καθώς  οι Κούρδοι πεσμεργκά εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πριν την άφιξη του ιρακινού στρατού.

Το Ιράκ είχε χάσει τις περιοχές αυτές εδώ και τρία χρόνια προς όφελος του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), η στρατιωτική ήττα του οποίου έφερε τις περιοχές στα χέρια των Κούρδων. Τώρα όμως, οι χτεσινοί σύμμαχοι κατά του ΙΚ (Κούρδοι – Ιρακινοί) διαμάχονται – χωρίς ωστόσο να έχει σημειωθεί μεταξύ τους πολεμική σύγκρουση, ακόμα.  

Οι Τούρκοι, άμεσα ενδιαφερόμενοι για σμίκρυσνη της κουρδικής κρατικής οντότητας, ανακοίνωσαν:  «Η αποκατάσταση της ασφάλειας στους τομείς του Κιρκούκ ολοκληρώθηκε. Οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εκεί ανέλαβαν και πάλι τον έλεγχο της Χανακίν και της Τζαλούλα στην επαρχία Ντιάλα καθώς και στην Μάχμουρ, τη Μπαασίκα, το φράγμα της Μοσούλης, τη Σίντζαρ και άλλες περιοχές της κοιλάδας της Νινευί».

   

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα ο ιρακινός στρατός, με τη στήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, είχε καταλάβει –και  πάλι μετά από υποχώρηση των Κούρδων– την πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Κιρκούκ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ