Κοσμος

Οι πετρελαιοπηγές του Κιρκούκ σε ιρακινά χέρια

Αφαιρέθηκαν από τους Κούρδους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377048-778261.jpg

Τις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Κιρκούκ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, κατέλαβαν σήμερα Τρίτη οι ιρακινές δυνάμεις, μετά από γρήγορη και πρακτικά αναίμακτη επιχείρηση, που προκάλεσε την εσπευσμένη αποχώρηση των Κούρδων μαχητών πεσμεργκά. 

«Μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας πήραν τον έλεγχο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων Μπέι Χασάν και Χαβάνα», ανέφεραν οι Ιρακινοί.  Χτες, Κούρδοι τεχνικοί είχαν σταματήσει τις επιχειρήσεις άντλησης και αποχώρησαν, πριν από την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων.

Το 2014, οι Κούρδοι πεσμεργκά είχαν καταλάβει τις πετρελαιοπηγές εκμεταλλευόμενοι την άτακτη υποχώρηση του ιρακινού στρατού μπροστά στην αστραπιαία επίθεση του τζιχαντιστικού Ισλαμικού Κράτους.

Αλλά  από προχθές ο ιρακινός στρατός, έχοντας αποδιώξει τους τζιχαντιστές του ΙΚ, ανακατέλαβε πολλές περιοχές και υποδομές της επαρχίας Κιρκούκ, που έχει μικτό πληθυσμό (Άραβες, Κούρδοι, Τουρκομάνοι) και δεν υπάγεται στο de facto κουρδικό  κράτος, που έχει πρωτεύουσα το Αμπρίλ.

Υπενθυμίζεται ότι οι Κούρδοι είναι διασπασμένοι, ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του Μασούντ Μπαρζανί, που προκάλεσε το πρόσφατο Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, και το UPK, που θα προτιμούσε διαπραγματεύσεις με τη Βαγδάτη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ