Κοσμος

Ιρακινό Κουρδιστάν: Συνάντηση κορυφής, ένα βήμα πριν νέο πιθανό πόλεμο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376742-777675.jpg

Νέο περιθώριο 24 ωρών έδωσε η  Βαγδάτη στις κουρδικές δυνάμεις να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στο Κιρκούκ του Ιράκ, καθώς σήμερα αναμένεται να συναντηθούν ο κουρδικής καταγωγής Ιρακινός πρόεδρος κ. Φούαντ Μάσουμ με τον Κούρδο ομόλογό του κ. Μασούντ Μπαρζανί (φωτογραφία)  στην περιοχή Σουλεϊμανίγιε.

«Ο πρόεδρος Φούαντ Μάσουμ, ο πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί  και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) συναντιούνται το πρωί της Κυριακής», δήλωσε Κούρδος αξιωματούχος. Ο ίδιος έκανε λόγο για ανανέωση του προηγούμενου ιρακινού τελεσιγράφου. Οι Κούρδοι έχουν καταλάβει το Κιρκούκ, περιοχή  πλούσια σε πετρέλαιο, με μεγάλη κουρδική πλειονότητα, που ανήκει όμως στην επικράτεια  του Ιράκ, αλλά νωρίτερα είχε καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το οποίο τώρα καταρρέει. 

Το Ιρακινό Κουρδιστάν βρίσκεται σε ρήξη με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου για την ανεξαρτησία του. Απειλείται νέος πόλεμος μεταξύ Ιρακινών – Κούρδων, συμμάχων μέχρι χτες κατά του ΙΚ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ