Κοσμος

Λουτρό αίματος σε φυλακή του Μεξικού

Αντίπαλες συμμορίες συγκρούστηκαν για τις ζώνες επιρροής σε φυλακή της πολιτείας Νουέβο Λεόν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
376069-776400.jpg
EPA/MIGUEL SIERRA

Αντιμέτωπες με μια ακόμη εξέγερση κρατουμένων βρέθηκαν οι αρχές στο Μεξικό. Βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Τρίτη μεταξύ τροφίμων στο σωφρονιστικό ίδρυμα Καδερέιτα, στην πολιτεία Νουέβο Λεόν, όπου το 2016 σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη αντίπαλων συμμοριών σε άλλη φυλακή είχαν χάσει τη ζωή τους 49 άνθρωποι.

Εκπρόσωπος των υπηρεσιών ασφαλείας της πολιτείας ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όλοι οι νεκροί είναι από την πλευρά των κρατουμένων. Ισχυρές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο. Έπειτα από διαπραγματεύσεις και ενώ η τάξη αποκαταστάθηκε προσωρινά, ξέσπασε νέος κύκλος βίας, με τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν χρήση πραγματικών πυρών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση -όπως είπε ο Άλντο Φάσι- η μη χρήση «θανατηφόρας βίας» θα είχε ως αποτέλεσμα πολλοί περισσότεροι άνθρωποι (ανάμεσά τους και σωφρονιστικοί υπάλληλοι) να χάσουν τη ζωή τους. «Κρατούσαν σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Έπρεπε να αποτρέψουμε περισσότερους φόνους» πρόσθεσε.

Δύο από τους νεκρούς υπέκυψαν σε τραύματα που προκλήθηκαν από μαχαίρια. Ανάμεσα στους δεκάδες τραυματίες είναι και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Στην πλειονότητά τους οι φυλακές στο Μεξικό αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού, με πολλές πτέρυγες να γίνονται πεδίο βίαιων επεισοδίων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που επιδιώκουν να ελέγξουν τη διακίνηση παράνομων προϊόντων στο εσωτερικό τους.

Τουλάχιστον 9 άνθρωποι σκοτώθηκαν νωρίτερα εφέτος σε επεισόδια μεταξύ εγκλείστων σε μια φυλακή στην Πολιτεία Ταμαουλίπας, κοντά στα σύνορα με το Τέξας των ΗΠΑ, ενώ 28 φυλακισμένοι έχασαν τη ζωή τους τον Ιούλιο σε βίαια επεισόδια σε φυλακή στο Ακαπούλκο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/REUTERS

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ