Κοσμος

Γυναίκες με χιτζάμπ στο τιμόνι: Γιατί μια selfie εξόργισε τους Σαουδάραβες (εικόνα)

Ανέβηκε στο Twitter τρεις ημέρες μετά το διάταγμα που δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
375594-775270.jpg

Τρεις ημέρες μετά το διάταγμα του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας που επιτρέπει στις γυναίκες να αποκτούν δίπλωμα οδήγησης η selfie ενός άνδρα με τη σύζυγό του στο τιμόνι εξόργισε τον ανδρικό πληθυσμό της χώρας και άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση στο Twitter.

Ο Φαϊζάλ ΜπαΝταγκάις, αναλυτής σε πετρελαϊκή εταιρεία στο Νταχράν στην ανατολική Σαουδική Αραβία, βγήκε μια φωτογραφία με τη σύζυγό του στο τιμόνι σε ένα άδειο χώρο στάθμευσης οχημάτων. Την ανέβασε στο Twitter και έγραψε: «Άρχισα να παραδίδω μαθήματα οδήγησης στη σύζυγό μου σε έναν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης με ασφάλεια και νομιμότητα. Έτσι προετοιμαζόμαστε μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος».  

Ο τρόπος που οι χρήστες των social media αντέδρασαν στη φωτογραφία είναι ενδεικτικός του διχασμού στη σαουδαραβική κοινωνία απέναντι στην άρση μιας απαγόρευσης που αφορά το γυναικείο πληθυσμό.

Πλήθος χρηστών έγραψαν: «Ντροπή σου» απαξιώντας και απορρίπτοντας τα μαθήματα του συζύγου στη γυναίκα του. «Δεν αισθάνεσαι ντροπή να ποστάρει τη φωτογραφία της στο Twitter», έγραψε ένας άλλος.

Θετική ήταν η ανταπόκριση των γυναικών στη φωτογραφία. «Αύριο ο γιος μου θα μου μάθει να οδηγώ», έγραψε η Αμάλ στο Twitter. Υπήρχαν και άνδρες που στάθηκαν στο πλευρό του Φαϊζάλ λέγοντας: «Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμά σου». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ