Κοσμος

Bild: Ο Σόιμπλε δέχθηκε να φύγει από το υπουργείο Οικονομικών

Αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Βουλής 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
373941-772051.jpg

Το βράδυ της Τρίτης, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε την είδηση πως υψηλόβαθμοι παράγοντες του CDU ασκούν πιέσεις στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προκειμένου να εγκαταλείψει τον θώκο του υπουργείου Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Βουλής.

«Δεδομένης της νέας κατάστασης στο Κοινοβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν από κάθε άποψη το είδος της κοινοβουλευτικής αρχής, που θα μας έκανε καλό τώρα στο Reichstag» αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Armin Schuster, ειδικού της εσωτερικής πολιτικής του CDU.

Μία ημέρα μετά, η γερμανική εφημερίδα Bild, μεταδίδει πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση να είναι πρόεδρος της Μπούντεστανγκ και να αποχωρήσει από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Την πρόταση στον 75χρονο έκανε η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ.

Η εμπειρία του θεωρείται πολύτιμη προκειμένου να γίνει το ανάχωμα των δημοκρατικών δυνάμεων στην είσοδο των ακροδεξιών του AfD στην Βουλή.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ασφαλώς ένας καλός πρόεδρος της Βουλής (Bundestag)» ανέφερε ο αντιπροέδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP), Βόλφγκανγκ Κουμπίτσκι.

«Βέβαια ποιον θα προτείνει το αποφασίζει αποκλειστικά η ίδια η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU)» πρόσθεσε ο φιλελεύθερος πολιτικός.

Ο Κουμπίτσκι θα είναι υποψήφιος του FDP για διάφορα υπουργεία στις  διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πράσινους.

Ένα από αυτά είναι και το υπουργείο Οικονομικών, όπως έχουν επανειλημμένα δηλώσει προεκλογικά οι Φιλελεύθεροι, κάτι που δεν θεωρείται ως και η καλύτερη πιθανή εξέλιξη για την Ελλάδα, μιας και το συγκεκριμένο κόμμα τάχθηκε προεκλογικά υπέρ μιας ακόμα πιο σκληρής στάσης απέναντι στο ελληνικό ζήτημα απ’ ό,τι οι Χριστιανοδημοκράτες της κυρίας Μέρκελ.

Ο πρώην πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής, χριστιανοδημοκράτης Νόρμπερτ Λάμερτ, παρά την πανθομολογούμενη επιτυχημένη θητεία του, δεν επιθυμεί να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ