Κοσμος

Αυτοί που δεν πάτησαν το κουμπί του πυρηνικού πολέμου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
372730-769805.jpg

Με αφορμή τον προχτεσινό θάνατο του 77άχρονου Στανισλάβ Πετρόφ, πρώην σοβιετικού αξιωματικού, η σημερινή "Καθημερινή" (Τετάρτη) θυμήθηκε τους τρεις -μέχρι στιγμή γνωστούς- αξιωματούχους, που την εποχή του Ψυχρού Πολέμου έσωσαν την ανθρωπότητα από το ξέσπασμα του πυρηνικού πολέμου.

Λεπτομερέστερα:

1. Βασίλι Αρχίποφ, αρχηγός στολίσκου τριών σοβιετικών υποβρυχίων στ΄ ανοιχτά της Κούβας. Στην κορύφωσης της κρίσης (Οκτώβρης του 1962) κι ενώ τα υποβρύχια βρίσκονταν σε πολύ μεγάλο βάθος, χωρίς να ξέρουν αν έχει ξεσπάσει ή όχι πόλεμος στην επιφάνεια, αρνήθηκε  την εκτόξευση του πυρηνικού πυραύλου από το υποβρύχιο "Β-59". Στην πατρίδα του θεωρήθηκε ύποπτος προδοσίας. 

2. Την ίδια στιγμή ο Αμερικανός Γουίλιαμ Μπάσετ, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, υπηρετεί στη Οκινάβα, παίρνει κωδικούς για εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων ενάντια σε  Μόσχα, Πεκίνο, Ανόι και Πιονγκ Γιανγκ. Ζητάει και ξαναζητάει τους κωδικούς, λέει ότι δε συμφωνούν με τα επίπεδα του συναγερμού, απειλεί να πυροβολήσει έναν κατώτερο αξιωματικό που θέλει να πατήσει το κουμπί. Τελικά έρχεται η εντολή "Σταματήστε". 

3. Στανισλάβ Πετρόφ, λοχαγός, 27 Σεπτεμβρίου 1983, απόρρητο Αρχηγείο Δορυφόρων στη Μόσχα. Πήρε σήμα ότι πέντε βαλλιστικοί πυρηνικά εξοπλισμένοι πύραυλοι είχαν εκτοξευτεί από τις ΗΠΑ. Οι υπολογιστές έδειχναν "πυρηνικό πλήγμα" και η κανονική απάντηση ήταν εκτόξευση σοβιετικών πυραύλων. Ο Πετρόφ κωλυσιέργησε , το σκέφτηκε και τελικά ανάφερε "δυσλειτουργία του συστήματος". Δικαιώθηκε. (φωτογραφία). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ