Κοσμος

Πλιάτσικο στη Φλόριντα με την «βοήθεια» του Ίρμα - εξασθενεί ο κυκλώνας (video)

Ακόμα και η Κούβα υπέκυψε στη δύναμή του - 10 νεκροί μέχρι στιγμής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371381-767159.jpg
ΝΟΑΑ

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε και συνεχεί να προκαλεί ο κυκλώνας Ίρμα στην Φλόριντα. 

Ο κυκλώνας Ίρμα εξασθένησε και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, παρόλο που εξακολουθεί να συνοδεύεται από ριπές ανέμων που πνέουν με ταχύτητα που πλησιάζει αυτή ενός κυκλώνα, ανακοίνωσε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) το αμερικανικό Κέντρο Παρακολούθησης των Κυκλώνων (NHC).

Το «μάτι» του κυκλώνα Ίρμα βρισκόταν στις 08:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 170 χλμ. βόρεια της Τάμπα στη Φλόριντα, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα μέχρι 110 χλμ/ώρα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές σχεδόν το 62% των περιοχών πολιτείας δεν έχουν ρεύμα ενώ οι πλημμύρες δημιουργούν χάος.

Την κατάσταση εκμεταλλεύονται κάποιοι και βρήκαν την ευκαιρία να προχωρήσουν σε πλιάτσικο καταστημάτων.

Εν τω μεταξύ φονικό ήταν το πέρασμα του Ίρμα από την Κούβα, η οποία συνήθως δεν έχει ανθρώπινες απώλειες από ακραία καιρικά φαινόμενα χάρη σε ένα δημοτικό σύστημα άμεσης πολιτικής προστασίας.

«Μετά το πέρασμα του επικίνδυνου κυκλώνα Ίρμα στην κουβανική επικράτεια, γνωστοποιούμε προς το παρόν την θλιβερή απώλεια 10 ανθρώπινων ζωών, στις επαρχίες Αβάνα, Ματάνσας, Καμαγουέι και Σιέγο ντε Άβιλα» ανέφερε η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Τα θύματα ήταν ηλικίας από 27 έως και 89 ετών, όπως μετέδωσε ο ιστότοπος Cubadebate. Ηλεκτροπληξία, πτώση από μπαλκόνι πάνω σε ένα λεωφορείο, πνιγμός ή κατάρρευση κατοικιών: τα αίτια των θανάτων ποικίλλουν, υπογραμμίζει η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας, υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα από τα θύματα δεν «υπάκουσαν στις συστάσεις» των αρχών κι αρνήθηκαν να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές.

Προτού κατευθυνθεί προς την Φλόριντα, η Ίρμα προκάλεσε πλημμύρες έως την Αβάνα και πολλές καταστροφές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα της νήσου, σύμφωνα με τις κουβανικές αρχές.

Η γεωργία και οι τουριστικές υποδομές μετρούν επίσης ζημιές, συμπληρώνει η ίδια πηγή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ