Κοσμος

«Άδειασμα» της Κομισιόν στην κυβέρνηση: Δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις ζημιές στην Κω

«Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368959-762565.jpg

Δεν μπορούν να διατεθούν κονδύλια για την αποκατάσταση των ζημιών στην Κω αν δεν υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση και κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν γίνει, σύμφωνα με την αρμόδια επίτροπο της Κομισιόν Κορίνα Κρέτσου.

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής μέσα στο οποίο πρέπει να καταθέσει η σχετική αίτηση και ήδη έχει παρέλθει σχεδόν το μισό χρονικό διάστημα.

Η Ευρωπαία επίτροπος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφέρει τα εξής:

«Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνον εάν οι ελληνικές εθνικές αρχές υποβάλουν αίτηση εντός 12 εβδομάδων από την επέλευση της καταστροφής, καταδεικνύοντας ότι η συνολική άμεση ζημία υπερβαίνει το 1,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕγχΠ) της πληγείσας περιοχής.

Η Κως ανήκει στην περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, για την οποία το κατώτατο όριο ζημίας ανέρχεται σε 90,7 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης με δική της πρωτοβουλία.

• Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό που έπληξε την Κω ή αν οι ελληνικές αρχές προτίθενται να υποβάλουν αίτηση.

• Σε περίπτωση ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί για δράσεις έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, όπως η αποκατάσταση βασικών υποδομών και η εξασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων, που αναλαμβάνονται αμέσως μετά την καταστροφή, είναι δυνατή αναδρομικά. Δεν υπάρχει μηχανισμός σε επίπεδο ΕΕ για την κάλυψη ζημιών σε ιδιωτικές κατοικίες και επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ