Κοσμος

Φλέγεται η Πορτογαλία - Μαίνονται πάνω από 180 πυρκαγιές (εικόνες)

Σε «κακό χέρι» αποδίδει πολλές από τις φωτιές ο υφυπουργός Εσωτερικής Διοίκησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
368110-761082.jpg
Pablo Blazquez Dominguez /ideal/ Getty Images

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι συνελήφθησαν αυτήν τη χρονιά στην Πορτογαλία, ύποπτοι για εμπρησμούς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Κονστάνσα Ουρμπάνο ντε Σούσα, έπειτα από σύσκεψη στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας χθες το βράδυ και καθώς δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν δασικές εκτάσεις της χώρας.

«Οι περισσότερες πυρκαγιές οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες, είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για εμπρησμούς. Αυτή τη χρονιά έγιναν 91 συλλήψεις. 

Ο αριθμός των συλλήψεων αποτελεί ρεκόρ σε σύγκριση με αντίστοιχες περιόδους άλλων ετών», δήλωσε η υπουργός προσθέτοντας ότι είναι πρόωρο να γίνει λόγος για οργανωμένο έγκλημα.

Σε συνέντευξή του στην Expresso Diario ο υφυπουργός Εσωτερικής Διοίκησης Ζόρζε Γκόμες έκανε λόγο για «νυκτερινές φωτιές που προκλήθηκαν από κακό χέρι».

Περισσότερες από 184 φωτιές καίνε στην Πορτογαλία. Οι αρχές ανησυχούν ιδιαιτέρως για δύο από αυτές, στο Μασάο και τη Βίλα ντε Ρέι, οι οποίες επεκτείνονται εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που δυσχεραίνουν τις επιχειρήσεις κατάσβεσης. 

Χίλιοι πυροσβέστες θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες χερσαίες δυνάμεις και τα 14 εναέρια μέσα πυρόσβεσης που επιχειρούν στις δύο μεγάλες πυρκαγιές, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικής Διοίκησης.

Οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε δασικές και θαμνώδεις εκτάσεις στην Πορτογαλία κατέστρεψαν 1.410.000 στρέμματα βλάστησης από τις αρχές του έτους,  τρεις φορές περισσότερα σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων δέκα χρόνων, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιοποίησε η Πολιτική Προστασία της χώρας.

 Την Κυριακή, για δεύτερη φορά φέτος, ενεργοποιήθηκε ο Eυρωπαϊκός Mηχανισμός Aλληλοβοήθειας, με δυνάμεις από την Ισπανία να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

Η Ισπανία προσέφερε 120 πυροσβέστες 27 οχήματα και τρία πυροσβεστικά αεροπλάνα, που αναπτύχθηκαν από την Κυριακή δίπλα στα πορτογαλικά μέσα και ένα Canadair που προσέφερε το Μαρόκο στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας (ANPC).

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ