Κοσμος

Ο Τραμπ «ξηλώνει» τους τρανς από τον στρατό των ΗΠΑ

Γκρεμίζει σιγά σιγά ό,τι έχτισε ο Μπαράκ Ομπάμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365537-755760.jpg
Chris Hondros/Getty-Ideal Images

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε πως τα διαφυλικά (τρανς) άτομα δεν θα έχουν πλέον καμία θέση στον αμερικανικό στρατό. Εξήγησε με μήνυμά του στο Twitter ότι «έπειτα από διαβουλεύσεις με τους στρατηγούς μου και ειδικούς για στρατιωτικά ζητήματα, σας ενημερώνω ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα αποδεχθεί ούτε θα επιτρέψει σε διαφυλικά πρόσωπα να υπηρετούν, με οποιοδήποτε βαθμό, στον στρατό των ΗΠΑ». Ο Αμερικανός πρόεδρος επικαλέστηκε το «τρομακτικό ιατρικό κόστος και τη διαταραχή» που θα έφερναν οι άνθρωποι αυτοί στο στράτευμα. Έντονες ήταν οι πρώτες αντιδράσεις με επικριτές του Τραμπ να κάνουν λόγο «ωμή προκατάληψη» και «πολιτικό τέχνασμα».

Μόλις πέρυσι η διακυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να επιτρέψει σε τραμς άτομα να υπηρετούν ελεύθερα και ανοικτά στον αμερικανικό στρατό.

«Ο στρατός μας χρειάζεται να επικεντρωθεί σε μια αποφασιστική και ολοκληρωτική νίκη και δεν μπορεί να επιβαρύνεται με τις τρομερές ιατρικές δαπάνες και τις διαταραχές που θα έφερναν τα διαφυλικά πρόσωπα στον στρατό», πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Άμυνας παραπέμπει για περισσότερες διευκρινίσεις στον Λευκό Οίκο. «Θα παράσχουμε αναθεωρημένες οδηγίες στο εγγύς μέλλον», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

Το υπουργείο αναμενόταν να αρχίσει να επιτρέπει την κατάταξη διαφυλικών ατόμων από φέτος, υπό τον όρο ότι θα είχαν παραμείνει "σταθερά" στο φύλο που επέλεξαν επί 18 μήνες. Όμως στις 30 Ιουνίου ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις αποφάσισε να καθυστερήσει για έξι μήνες η έναρξη στρατολόγησης των διαφυλικών.

Ο δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών Τζόσουα Μπλοκ χαρακτήρισε εξωφρενική και απεγνωσμένη την απόφαση του Τραμπ, λέγοντας ότι ο πρόεδρος απέρριψε την «ουσιώδη ανθρώπινη φύση» των διαφυλικών στρατιωτών. «Έχει μελετηθεί εξονυχιστικά και υπάρχει ομοφωνία: δεν υπάρχει κανένα κόστος, ούτε αδυναμίες στη στρατιωτική ετοιμότητα που να συνδέονται με το να επιτρέπεται σε διαφυλικούς να πολεμούν για την πατρίδα τους. Ο πρόεδρος προσπαθεί να κερδίσει πολιτικούς πόντους φτηνά, στην πλάτη των στρατιωτικών που έχουν βάλει τη ζωή τους στην πρώτη γραμμή για την πατρίδα τους», υπογράμμισε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ