Κοσμος

Το σεξ είναι εξίσου σημαντικό για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Έτσι αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
365420-755575.jpg

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάνθηκε την ενοχή δικαστών στην Πορτογαλία που έκριναν τη σημασία του σεξ ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας που είχε υποβάλει μήνυση για ιατρική αποζημίωση.

H 50χρονη Μαρία Μοράις, μητέρα δύο παιδιών, υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι ιατρική αμέλεια κατά τη διάρκεια γυναικολογικής επέμβασης το 1995 στην Πορτογαλία δεν της επιτρέπει να έχει φυσιολογικό σεξ.

Το δικαστήριο της επιδίκασε αποζημίωση για σωματική και ψυχική ταλαιπωρία, αλλά το 2013 το νοσοκομείο κατάφερε να μειώσει την αποζημίωση σημαντικά, με το επιχείρημα, προς το δικαστήριο, ότι το σεξ δεν ήταν τόσο σημαντικό λόγω της ηλικίας της.

Η υπόθεση πυροδότησε έντονες διαμαρτυρίες στην Πορτογαλία, ενώ γυναίκα νομοθέτης περιέγραψε την απόφαση ως «νομολογία των Ταλιμπάν».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε την  Μοράις λέγοντας ότι οι Πορτογάλοι δικαστές ήταν ένοχοι «προκαταλήψεων» και παραβίασαν το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. 

Έδωσε δε εντολή στην Πορτογαλία να καταβάλει στη Μοράις αποζημίωση ύψους 3.250 ευρώ και 2.460 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση του πορτογαλικού δικαστηρίου «αγνόησε την ψυχική και ψυχολογική σημασία της σεξουαλικότητας για την αυτοπεποίθηση των γυναικών και άλλες διαστάσεις της», αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Άλλωστε η απόφαση βασίστηκε στη γενική υπόθεση ότι η σεξουαλικότητα δεν ήταν τόσο σημαντική για μια 50χρονη γυναίκα και μητέρα δύο παιδιών όσο και για κάποιον νεότερης ηλικίας. Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τις πορτογαλικές αρχές.

ΠΗΓΗ: the Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ