Κοσμος

Ντύθηκαν πλαστικές σακούλες στο Λονδίνο

Όχι στο καρναβάλι, αλλά στο όνομα της τέχνης

32823-103920.jpg
Κωνσταντίνος Τζήκας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
36522-79211.gif

Πριν από λίγες εβδομάδες, περίπου 150 άτομα, μετά από ανοιχτή πρόσκληση μέσω Facebook, συγκεντρώθηκαν στην Tottenham Court Road, έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Λονδίνου. Τους διανεμήθηκαν τεράστιες πλαστικές σακούλες. Τις φόρεσαν και άλλοι βάλθηκαν να τρέχουν ή να σουλατσάρουν κατά μήκος του δρόμου, άλλοι πάλι στάθηκαν ακίνητοι, με τις αυτοσχέδιες ολόσωμες στολές τους, ανάμεσα στους περαστικούς.

Η ιδέα ανήκει στην καλλιτέχνιδα Emily Farbrother, η οποία μία λόξα την έχει μάλλον με το εν λόγω υλικό, την πλαστική σακούλα, αφού είναι η δεύτερη φορά που επιχειρεί μία τέτοια δημόσια δράση/περφόρμανς στην πόλη. Τον περασμένο Νοέμβριο, οι συμμετέχοντες σε ένα άλλο πείραμά της είχαν και πάλι ντυθεί απ’ την κορφή ως τα νύχια με πλαστικές σακούλες και ανενόχλητοι, σαν να μην τρέχει τίποτα, μετακινήθηκαν με το μετρό του Λονδίνου (το περίφημο Tube).

Βέβαια, το Λονδίνο έχει δει (κι αν έχει δει) από τέτοια αξιοπερίεργα δρώμενα και αν παρατηρήσει κανείς το βίντεο της πιο πρόσφατης δράσης, θα διαπιστώσει πως οι περισσότεροι (βιαστικοί) περαστικοί με το ζόρι ρίχνουν μια ματιά στους «ανθρώπους-σακούλες» – πόσο μάλλον δεύτερη. «Καλλιτέχνες/καλλιτεχνίζοντες/παλαβοί ντυμένοι με κάτι εξωφρενικό στους δρόμους; Please. Άλλη μια συνηθισμένη μέρα στην πόλη μας».

Πάντως, αν κρίνουμε από τον τίτλο που έδωσε η καλλιτέχνις στο event της Tottenham “It’s Fucking Hard to Communicate” (Είναι Τόσο Δύσκολη η Επικοινωνία), οι δράσεις που διοργανώνει είναι ένα σχόλιο πάνω στην έλλειψη επικοινωνίας στη σύγχρονη εποχή, κάτι που προφανώς συμβολίζει η επιλογή της πλαστικής σακούλας, υλικό που εγείρει συνειρμούς ασφυξίας, απομόνωσης και αποπροσωποποίησης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY