- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
«Αφαιρούν» το Κολοσσαίο από την πόλη της Ρώμης
Στην ιταλική κυβέρνηση οι εισπράξεις από το ιστορικό μνημείο - Μεγάλος χαμένος στη δικαστική διαμάχη με το κράτος ο τοπικός δήμος
Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ιταλίας εξέδωσε τη Δευτέρα απόφαση υπέρ της κυβέρνησης σε μια διαμάχη για τη διαχείριση του ιστορικού αμφιθεάτρου Κολοσσαίου, απορρίπτοντας τις ενστάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η απόφαση αποτελεί την τελική εξέλιξη σε μια διαμάχη για τον έλεγχο του αρχαιολογικού χώρου και επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει με το σχέδιό της να διαχειριστεί το μνημείο ξεχωριστά από τα υπόλοιπα αξιοθέατα της πόλης. Το Δημαρχείο της Ρώμης, στο οποίο κυριαρχεί η κίνηση Πέντε Αστέρων, είχε κατακρίνει το προτεινόμενο σχέδιο και εκφράσει την ανησυχία του ότι η Ρώμη θα χάσει μερίδιο των εισπράξεων που προκύπτουν από τους περίπου 6 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, οι οποίες αγγίζουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι χαιρέτησε την απόφαση, η οποία ανατρέπει την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου, που είχε δικαιώσει το κίνημα τον Ιούνιο. «Η απόφαση του Συμβουλίου του Κράτους αποδίδει πραγματική δικαιοσύνη. Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση και καινοτομία» τόνισε σε δήλωσή του.
Το κράτος σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο αρχαιολογικό πάρκο γύρω από το αμφιθέατρο, και όλο το σχέδιο αποτελεί μέρος ενός μεγάλου προγράμματος αναμόρφωσης που ξεκίνησε το 2014, ώστε να εκσυγχρονιστεί η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας και να αυξηθούν οι εισπράξεις, μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Η χθεσινή απόφαση είναι η δεύτερη σε δύο μήνες που ανατρέπει προηγούμενες σχετικές γνωμοδοτήσεις του ίδιου περιφερειακού δικαστηρίου, το οποίο είχε επίσης θέσει σε διαθεσιμότητα πέντε από τους 20 νέους διευθυντές μουσείων.
Στο νέο Διαχειριστικό Συμβούλιο του Κολοσσαίου θα συμμετάσχει και η Ιρίνα Μπόκοβα, γενική διευθύντρια της ΟΥΝΕΣΚΟ, του παραρτήματος πολιτισμού των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο Φραντσεσκίνι. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού, οι εισπράξεις από τα εισιτήρια στα 400 κρατικά μουσεία της Ιταλίας αυξήθηκαν πέρυσι κατά 12%, έπειτα από σειρά ετών φερόμενης κακοδιαχείρησης και ανεπαρκούς χρηματοδότησης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έρευνα για τα έργα και τις ημέρες της στην Αθήνα
Αν οι Βρετανοί θέλουν να κρατήσουν και να κάνουν κουμάντο στα κομμάτια του Παρθενώνα μπορούν να το κάνουν. Αλλά ας μην προσποιούνται ότι αυτό είναι κάποιο αναμφισβήτητο δικαίωμά τους
Εκατομμύρια Ινδονήσιοι ζουν αντιμέτωποι με πυκνό καπνό και ένα αποπνικτικό, πορτοκαλί νέφος που θυμίζει σκηνικό αποκάλυψης
Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διακόψει την ανταλλαγή πληροφορίων με το Κίεβο
Τι αναφέρουν οι Αρχές
Καταρρέει μέσα σε δευτερόλεπτα
Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία: ανάπτυξη και προκλήσεις
Πίεση στον Τραμπ να τελειώσει τον πόλεμο
H Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή συνείδηση και οι ευρωβουλευτές που θέλουν να βάλουν μπουρλότο στο Ευρωκοινοβούλιο
Η AfD και η αριστερή BSW ψήφισαν από κοινού
Ο πρώην επιθετικός της Λίβερπουλ μίλησε για την κακοποίηση που υπέστη
«Είναι κρίμα που χάνουμε έναν ισχυρό εταίρο»
Στο επίκεντρο το κόστος των σπουδών και η επένδυση Κούσνερ
Ο εφιάλτης για το οικονομικό σχέδιο του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν
Από τον καυγά προκλήθηκε το τραύμα στο κεφάλι του Diddy με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στο νοσοκομείο
Καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Η κόκκινη γραμμή της Αθήνας
Τι ανακοίνωσε το Βατικανό
«Η δίκη έχει πολιτικά κίνητρα και αποσκοπεί στον αποκλεισμό από την πολιτική ζωή»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.