Κοσμος

Το ξανασκέφτεται ο Τραμπ για το κλίμα - «τα βρήκαν» με Μακρόν

 Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
363671-752302.jpg
Thierry Chesnot/Getty - Ideal Images

Για τη δημιουργία ενός μεταπολεμικού «οδικού χάρτη» για τη Συρία συμφώνησαν ότι θα συνεργαστούν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου, ύστερα από συνομιλίες τους στα Ηλύσια Πεδία. Την ίδια στιγμή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προωθήσουν το «ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο».

«Έχουμε ζητήσει απο τους διπλωμάτες μας να εργαστούν προς τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την μεταπολεμική περίοδο, οπότε μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μία συγκεκριμένη πρωτοβουλία που θα μπορεί να μεταφερθεί και να αποτελέσει αντικείμενο διαχείρισης των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ως προς το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο Μακρόν τόνισε ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο ίδιος παραμένει δεσμευμένος σε αυτήν. Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε, επίσης ότι συμφώνησε με τον Τραμπ να αναπυχθεί μεταξύ των δύο κρατών κοινή δράση για την καταπολέμηση της παράνομης δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο και της προπαγάνδας μέσω του Διαδικτύου.

O Aμερικανός πρόεδρος, από την πλευρά του, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει τη στάση του, σχολιάζοντας ότι «κάτι θα μπορούσε να συμβεί σχετικά με την συμφωνία του Παρισιού». «Ας δούμε τι θα γίνει, αλλά θα μιλήσουμε για αυτό το επόμενο διάστημα και εάν συμβεί αυτό θα είναι υπέροχο αν όχι, αυτό θα είναι επίσης εντάξει». είπε ο Τραμπ.

Μπριτζίτ Μακρόν και Μελάνια Τραμπ

Aurelien Meunier/Getty - Ideal Images

Ο Τραμπ βρίσκεται στο Παρίσι σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, καθώς πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη και θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος των εορτασμών για την ημέρα της Βαστίλης.

Ο Μακρόν υποδέχτηκε τον Τραμπ το απόγευμα στο Μέγαρο των Απομάχων, όπου βρίσκεται  ο τάφος του Ναπολέοντα από το 1840. Οι δύο πρόεδροι, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, αντάλλαξαν σύντομη χειραψία, συζήτησαν για λίγα λεπτά και πόζαραν για τις καθιερωμένες φωτογραφίες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ξεναγήθηκε στους χώρους του Μεγάρου και έδειξε ενδιαφέρον κυρίως για την εκστρατεία του Ναπολέοντα στη Ρωσία το 1812. Στάθηκαν επίσης για λίγα λεπτά μπροστά από τον τάφο του στρατάρχη Φερντινάν Φος, του διοικητή του γαλλικού στρατού (1917) και κατόπιν όλων των συμμαχικών δυνάμεων, μέχρι τη νίκη τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1918.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ