Κοσμος

Ο πληθυσμός της Γης σε αριθμούς (video)

11η Ιουλίου η ημέρα που ΟΗΕ που φέρνει στο επίκεντρο 7,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Rhye - Please

Στα 7,6 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ο παγκόσμιο πληθυσμός της Γης. Τα ποσοστά γεννήσεων σταθερά πέφτουν από τη δεκαετία του '60 έως σήμερα. Ωστόσο, κάθε χρόνο 83 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι προστίθενται στον πληθυσμό της Γης. Έως το 2100 πιστεύεται ότι 11,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν στον κόσμο.

Η δική μας Ευρώπη κατέχει τα πρωτεία της υπογεννητικότητας. Σε αντίθεση με την «μαμά» Αφρική που γεννά, 4,7 γεννήσεις ανά γυναίκα.

Έως το 2050 εννέα είναι οι χώρες που θα συνεισφέρουν στην κατά 50% αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού: Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Κονγκό, Νιγηρία, Αιθιοπία, Πακιστάν, Ινδονησία, Ουγκάντα και Τανζανία. Το μόνο βέβαιο: η Ινδία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό την Κίνα. Η Νιγηρία θα ξεπεράσει σε πληθυσμό τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αφρικανική θα είναι η τρίτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Σε γενικές γραμμές η Αφρική είναι η ήπειρος με τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης πληθυσμού.

Το 1990 που καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμών η Γη αριθμούσε κάτι παραπάνω από 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε για να παρουσιάσει στον κόσμο τα προγράμματα του Ταμείου για τον Πληθυσμό (UNFPA), ενός οργανισμού του ΟΗΕ που προωθεί το δικαίωμα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού στην υγεία και τις ίσες ευκαιρίες. Το Ταμείο σχεδιάζει και υλοποιεί πολιτικές και προγράμματα περιορισμού της φτώχειας, αντισύλληψης, ασφαλούς κύησης, πρόληψης και αντιμετώπισης του AIDS και ισότητας των δύο φύλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ