Η αποβάθρα των δούλων έγινε μνημείο της UNESCO (φωτογραφίες)
Για σχεδόν τρεις αιώνες το Βαλόνγκο στη Βραζιλία υποδέχτηκε καραβιές σκλάβων από την Αφρική
Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη μελανές σελίδες. Αίμα, πόνος, δυστυχία. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ένα από τα βασικά της κεφάλαια. Στον τομέα «Σκλαβιά» οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες θεωρούνταν… πρωτοπόροι. Από τους πιο σκληρούς και ταυτόχρονα τους πιο αποτελεσματικούς της εποχής, καθώς κατάφερναν να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών -κυρίως στην Αμερική- για εργατικά χέρια.
Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή, ακόμα και αν αυτή δεν τιμά το ανθρώπινο είδος, η UNESCO μετέτρεψε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Βαλόνγκο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τι εστί Βαλόνγκο; Αποβάθρα στη Βραζιλία (πρώην αποικία των Πορτογάλων), στην οποία έδεναν τα πλοία που έρχονταν από την Αφρική φορτωμένα με σκλάβους. Για σχεδόν τρεις αιώνες αποτελούσε την κύρια είσοδο σκλάβων στη Λατινική Αμερική. Τόπος μαρτυρίου (καθώς πολλοί από τους σκλάβους άφηναν την τελευταία τους πνοή εκεί, έχοντας εξουθενωθεί από το ταξίδι στον Ατλαντικό) αλλά και χώρος παραμονής πριν από την πώλησή τους στα σκλαβοπάζαρα. Η αποβάθρα είχε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου οι Αφρικανοί έμεναν μέχρι να δυναμώσουν και στη συνέχεια να οδηγηθούν προς πώληση στα παζάρια.
Τα απομεινάρια της αποβάθρας ήρθαν στο φως εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που φιλοξενήθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη. Στο σημείο βρίσκεται ένα νεκροταφείο με μαζικούς τάφους, σύμφωνα με το BBC. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και πέτρες που φέρουν σκουριασμένους κρίκους, όπου έμπαιναν οι αλυσίδες των σκλάβων.
«Η αποβάθρα Βαλόνγκο θα έπρεπε να έχει την ίδια θέση στην ιστορία, με αυτή της Χιροσίμα και του Άουσβιτς, έτσι ώστε να θυμόμαστε εκείνα τα κομμάτια της ιστορίας της Ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να ξεχαστούν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της UNESCO. «Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που περιέχει τα τελευταία απομεινάρια της έλευσης των σκλάβων» ανέφερε από τη μεριά του ο Μίλτον Γκούραν, ανθρωπολόγος στο επάγγελμα.
Το εμπόριο σκλάβων απαγορεύτηκε το 1831 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους. Ωστόσο, συνεχίστηκε παράνομα μέχρι την κατάργηση της δουλείας, το 1888. Η αποβάθρα κατασκευάστηκε για να μην είναι ορατές από την πόλη οι πρακτικές αυτού του «εμπορίου», επισημαίνουν μελετητές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε δημόσιο νοσοκομείο της Πάδοβας
Την εποχή που ήταν παρουσιάστρια στο Fox News
Με αφορμή δηλώσεις του υπέρ του Ισραήλ
Η ουκρανική προεδρία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν
Ο φόρος κληρονομιάς στις βρετανικές φάρμες και το τέλος μιας βρετανικής παράδοσης
Η δίκη αποκάλυψε ότι το παιδί έφερε 25 κατάγματα, περισσότερο ή λιγότερο παλιά
Έλληνας μηχανικός και πατέρας τριών παιδιών, είναι μεταξύ των έξι θυμάτων της κατάρρευσης πολυκατοικίας μετά από έκρηξη στη Χάγη
Τι αναφέρει ο νέος μάρτυρας για τα τα white parties
Τι αναφέρουν Αμερικανικοί αξιωματούχοι
Τι αποκαλύπτεται τώρα, στον απόηχο της υπόθεσης Πελικό για τον ενορχηστρωτή των βιασμών της Μαζάν
Η διαδικασία θα έχει τυπικό χαρακτήρα δεδομένου ότι δεν διαθέτει αριθμητική ισχύ πλέον
Παρασύρθηκε από αυτοκίνητο ενώ περπατούσε κοντά στο σπίτι της
Κυβερνούσε την χώρα πριν το γιο του μεταξύ 1971 και 2000
Η σφαγή του Μόντρεαλ θεωρείται πλέον πράξη μισογυνιστικής τρομοκρατίας και κοινωνικής βίας κατά των γυναικών
Ένταση, αμηχανία και διαδηλώσεις - Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο για εγκλήματα διαφθοράς ο ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο σκηνοθέτης, Κριστόφ Ρούτζια, αρνείται ότι την κακοποίησε σεξουαλικά
Η διεθνής κατάσταση, όπως διαμορφώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους, θυμίζει έντονα την τελευταία χρονιά πριν από την έκρηξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Η αποστασιοποίηση από τις ευρωπαϊκές αξίες, η ρωσική επιρροή και οι καθημερινές διαδηλώσεις
Η εδραίωση της κυβέρνησης και οι σχέσεις με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες
Οι επισκευές αναμένεται να ξεκινήσουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.