Κοσμος

Η αποβάθρα των δούλων έγινε μνημείο της UNESCO (φωτογραφίες)

Για σχεδόν τρεις αιώνες το Βαλόνγκο στη Βραζιλία υποδέχτηκε καραβιές σκλάβων από την Αφρική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362990-750909.jpg
Afrorio Walking Tour

Η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη μελανές σελίδες. Αίμα, πόνος, δυστυχία. Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ένα από τα βασικά της κεφάλαια. Στον τομέα «Σκλαβιά» οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες θεωρούνταν… πρωτοπόροι. Από τους πιο σκληρούς και ταυτόχρονα τους πιο αποτελεσματικούς της εποχής, καθώς κατάφερναν να καλύψουν τις ανάγκες των αγορών -κυρίως στην Αμερική- για εργατικά χέρια.

Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τη μνήμη ζωντανή, ακόμα και αν αυτή δεν τιμά το ανθρώπινο είδος, η UNESCO μετέτρεψε σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το Βαλόνγκο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Τι εστί Βαλόνγκο; Αποβάθρα στη Βραζιλία (πρώην αποικία των Πορτογάλων), στην οποία έδεναν τα πλοία που έρχονταν από την Αφρική φορτωμένα με σκλάβους. Για σχεδόν τρεις αιώνες αποτελούσε την κύρια είσοδο σκλάβων στη Λατινική Αμερική. Τόπος μαρτυρίου (καθώς πολλοί από τους σκλάβους άφηναν την τελευταία τους πνοή εκεί, έχοντας εξουθενωθεί από το ταξίδι στον Ατλαντικό) αλλά και χώρος παραμονής πριν από την πώλησή τους στα σκλαβοπάζαρα. Η αποβάθρα είχε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου οι Αφρικανοί έμεναν μέχρι να δυναμώσουν και στη συνέχεια να οδηγηθούν προς πώληση στα παζάρια.

Τα απομεινάρια της αποβάθρας ήρθαν στο φως εντελώς τυχαία κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 που φιλοξενήθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη. Στο σημείο βρίσκεται ένα νεκροταφείο με μαζικούς τάφους, σύμφωνα με το BBC. Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και πέτρες που φέρουν σκουριασμένους κρίκους, όπου έμπαιναν οι αλυσίδες των σκλάβων.

«Η αποβάθρα Βαλόνγκο θα έπρεπε να έχει την ίδια θέση στην ιστορία, με αυτή της Χιροσίμα και του Άουσβιτς, έτσι ώστε να θυμόμαστε εκείνα τα κομμάτια της ιστορίας της Ανθρωπότητας, που δεν πρέπει να ξεχαστούν» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της UNESCO. «Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο, που περιέχει τα τελευταία απομεινάρια της έλευσης των σκλάβων» ανέφερε από τη μεριά του ο Μίλτον Γκούραν, ανθρωπολόγος στο επάγγελμα.

Το εμπόριο σκλάβων απαγορεύτηκε το 1831 με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Βραζιλίας από τους Πορτογάλους. Ωστόσο, συνεχίστηκε παράνομα μέχρι την κατάργηση της δουλείας, το 1888. Η αποβάθρα κατασκευάστηκε για να μην είναι ορατές από την πόλη οι πρακτικές αυτού του «εμπορίου», επισημαίνουν μελετητές.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ