Κοσμος

Ευρωβουλή: «Stop» στην Τουρκία

«Απόφαση χωρίς αξία, λέεει η Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362653-750531.jpg

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καλούνται «να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση σε επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αν η συνταγματική μεταρρύθμιση εφαρμοστεί ως έχει» στη χώρα αυτή.  Αυτό είναι το ουσιωδέστερο σημείο από το χτεσινό (Πέμπτη) ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) που αφορά τις συζητήσεις για την ένταξη της χώρας αυτής στην ΕΕ.

Λεπτομερέστερα, το ΕΚ εκφράζει την ανησυχία του για την οπισθοδρόμηση της Τουρκίας, τα τελευταία χρόνια,  στους τομείς του κράτους Δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας των Μέσων Ενημέρωσης, της καταπολέμησης της διαφθοράς και των σχεδίων για επαναφορά της θανατικής ποινής (το τελευταίο το επαναφέρει κάθε τόσο ο κ. Ερντογάν). Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 477 ψήφους υπέρ, 64 κατά και 97 αποχές.

Με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αλλαγή στάσης, το ΕΚ σκοπεύει να στείλει μια αντιπροσωπεία στην Άγκυρα το φθινόπωρο, με στόχο την ανανέωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.

Απαντώντας σήμερα Παρασκευή, ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε ότι  η Τουρκία συνεχίζει να θέλει να μπει  στην στην ΕΕ, όμως η ίδια η ΕΕ  βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί. Εξάλλου, «Η απόφαση του ΕΚ δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανώτατων οργάνων της ΕΕ». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ