Κοσμος

Η Τράπεζα της Αγγλίας και το photoshop της Τζέιν Ώστιν

Tο «πειραγμένο» πορτραίτο της στο νέο 10λιρο χαρτονόμισμα

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362477-750200.jpg

Μερικές φορές μπορεί να κερδίζεται  μια μάχη αλλά να χάνεται ο πόλεμος. Ακόμα κι αν ο αγώνας αυτός διεξήχθη με «Λογική κι Ευαισθησία»!

Η Τζέιν Ώστιν στο νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι συνέβη στην περίπτωση της Τζέιν Ώστιν και της Τράπεζας της Αγγλίας. Μετά από μια πολύμηνη καμπάνια που διοργάνωσαν φεμινιστικές  οργανώσεις αλλά και θαυμαστές της μεγάλης αγγλίδας συγγραφέως του 19ου αιώνα, και αφού συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 35.000 υπογραφές ώστε να πεισθούν οι τραπεζίτες του City να  δεχθούν να κοσμούν τα χαρτονομίσματα των αγγλικών λιρών −εκτός από την Βασίλισσα Ελισσάβετ Β’− και κάποιες άλλες γυναικείες προσωπικότητες, οι προσπάθειές τους φαίνεται να δικαιώθηκαν.

Το Πριν και το Μετά! Το πειραγμένο πορτραίτο της Τζέιν Ώστιν πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων

Έτσι, με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον θάνατό της, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε να κυκλοφορήσει μέσα στον Ιούλιο 2017 το νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών στο οποίο θα απεικονίζεται η Τζέιν Ώστιν, μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της αγγλικής λογοτεχνίας.

Όμως δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες...

Όταν παρουσιάστηκε το προσχέδιο του χαρτονομίσματος των 10 λιρών με το πορτραίτο της Τζέιν Ώστιν, μελετητές και βιογράφοι της εξέφρασαν την αγανάκτησή τους επειδή θεώρησαν ότι το συγκεκριμένο απείχε πολύ από το πώς ήταν στην πραγματικότητα η ίδια. Η Τράπεζα της Αγγλίας βασίστηκε στην πιο πιστή απεικόνιση της συγγραφέως, μια προσωπογραφία που φιλοτεχνήθηκε από την αδελφή της, Κασσάνδρα, και σήμερα βρίσκεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Σε  αυτό αποτυπώνεται η Τζέιν με σοβαρό, αυστηρό έως και λίγο «ξινό» ύφος, λεπτά χείλη, μυτερό πιγούνι και σακούλες κάτω από τα μάτια. Αντιθέτως, στο χαρτονόμισμα εμφανίζεται σαν πριγκίπισσα της Ντίσνεϋ με ροδαλό πρόσωπο, ήρεμη και πανέμορφη, λες και η Τζέιν Ώστιν στα καινούργια χαρτονομίσματα έχει υποστεί βικτωριανό photoshop! Και όπως σημειώνουν πολλοί διαμαρτυρόμενοι για το «πειραγμένο» πορτραίτο της, παρόλο που η Ώστιν αφιέρωσε πολλές σελίδες για να περιγράψει και να αποκαταστήσει την «Υπερηφάνεια» για τις μοναχικές, τις όχι και τόσο όμορφες ή τις ηλικιωμένες γυναίκες, κάποιοι εκ των υστέρων έκριναν σκόπιμο να παρακάμψουν αυτές τις αντιλήψεις όταν επρόκειτο για τη... νομισματική μετενσάρκωση της συγγραφέως, αποδεικνύοντας έτσι για μια ακόμη φορά πόσο ισχυρή είναι η «Προκατάληψη», σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα μπορεί βεβαίως να εκτιμηθεί για τα πνευματικά της χαρίσματα, όμως όλα είναι καλύτερα αν είναι και κουκλάρα!

Λεπτομέρεια από το μεταξωτό πανωφόρι της Τζ. Ώστιν. Έκθεμα με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατό της

Δεν έγραφε μόνο. Χόρευε επίσης. Με αυτές τις ωραίες γόβες!

Η συγγραφέας όπως τη ζωγράφισε η αδελφή της, Κασσάνδρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ