- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
O Μοσκοβισί «ενδιαφέρεται» για την θέση του Γιούνκερ
Είπε ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τα προσόντα για την προεδρία της Κομισιόν
Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ότι θα τον «ενδιέφερε» το ενδεχόμενο να διαδεχθεί στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν προτίθεται να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2019.
«Η υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει», είπε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα θέσει «όρους»: «Δεν θέλω να κάνω εκστρατεία απλά για να την κάνω, αλλά με τη φιλοδοξία να νικήσω», εξήγησε ο 59χρονος επίτροπος, ο οποίος υπογράμμισε την «εμπειρία» του, τόσο στην Κομισιόν, όσο και στη γαλλική κυβέρνηση (χρημάτισε τόσο υπουργός Οικονομικών, όσο και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων).
«Διαθέτω την απαραίτητη εμπειρία (...) τα προσόντα για (να θέσω) υποψηφιότητα», επέμεινε ο Γάλλος, σημειώνοντας ότι η ενδεχόμενη υποψηφιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι «η μοναδική πιθανότητα» που εξετάζει: «θα μπορούσα να κάνω κάτι εντελώς διαφορετικό», είπε στη Βελτ, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.
«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση. Της λείπουν η αποφασιστικότητα, μια σαφής κατεύθυνση, ιδέες. Το ερώτημα είναι: μπορούμε να την ανασυστήσουμε σε δύο χρόνια;» διερωτήθηκε ο Μοσκοβισί, μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, το οποίο υπέστη πρόσφατα βαριές ήττες στις προεδρικές και στις βουλευτικές εκλογές.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, 62 ετών, γνωστοποίησε τον Φεβρουάριο σε δηλώσεις του στη γερμανική δημόσια ραδιοφωνία ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία το 2019, χρονιά ευρωεκλογών.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έγινε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2014, αξίωμα στο οποίο διορίστηκε από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, επιλογή που επικύρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προηγουμένως, ο Γιούνκερ ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Eurogroup, του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απομάκρυνση των κατοίκων από αρκετά χωριά για λόγους ασφαλείας
Η αμερικανική πλευρά αποδίδει τις επιθέσεις στην παραβίαση μνημονίου συνεννόησης από την Τεχεράνη
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε την όλη κατάσταση «ειλικρινά, ντροπιαστική»
Η αντιπαράθεση αναδεικνύει και τις διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τη συνέχιση του πολέμου
Η ποιότητα του αέρα σε μεγάλες περιοχές της Βόρειας Αμερικής θεωρείται «επικίνδυνη»
Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από συνωστισμό πέρυσι
Σε «ρινγκ» μετατράπηκε ένα κατάστημα «In-N-Out Burger»
Η κίνηση του Αμερικανού προέδρου οξύνει τη σύγκρουση με τη Δικαιοσύνη
Πολλοί φοιτητές κάνουν κατάχρηση της διαμονής τους στις ΗΠΑ, μένοντας στη χώρα για επιπλέον χρόνια
Σε κλοιό πολέμου η Μέση Ανατολή μετά από έξι ημέρες συγκρούσεων
Ποτάμια της χώρας έχουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα νερού και δεν έχει βρέξει σχεδόν καθόλου τις τελευταίες εβδομάδες
Η μόδα αποτελούσε μία από τις μεγάλες της αγάπες
Ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα υπερασπιστεί τη σύζυγό του
Η σύζυγος και η κόρη του βρίσκονταν μέσα στο κατάστημα
Η σχετική νομοθεσία προβλέπει ποινή φυλάκισης από έξι μήνες έως ένα έτος
Δύο μοτοσυκλέτες, ένα ΙΧ κι ένα τροχόσπιτο ενεπλάκησαν στο θανατηφόρο τροχαίο
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υποχώρηση του ενδιαφέροντος και οι αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης
Στο στόχαστρο οι αμερικανικές βάσεις σε Κουβέιτ και Μπαχρέιν
Τα δεδομένα της οικονομίας, της εξωτερικής πολιτικής και της αμυντικής πολιτικής της Τουρκίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.