Κοσμος

Πρόστιμο - ρεκόρ επέβαλε η Κομισιόν στη Google

Ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360912-747384.jpg
EPA/VINCENT JANNINK

Την επιβολή προστίμου - ρεκόρ, ύψους 2,42 δισ. ευρώ, στην Alphabet, μητρική εταιρεία της Google, ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, λόγω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης στην αγορά των μηχανών αναζήτησης.

Οι Βρυξέλλες διέταξαν τον τεχνολογικό κολοσσό να σταματήσει τις παράνομες πρακτικές εντός των επόμενων 90 ημερών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα κληθεί να αποπληρώσει πρόστιμο, το οποίο ισούται με το 5% του παγκόσμιου τζίρου του.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εκκτιμά πως η Google δημιουργεί ένα αθέμιτο περιβάλλον σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών, με το να ωθεί χρήστες στην υπηρεσία αγορών Google Shopping.

H υπόθεση του Google Shopping μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον τρόπο λειτουργίας του αμερικανικού κολοσσού στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται ουσιαστικά η σύνδεση της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης με τις κερδοφόρες υπηρεσίες που προσφέρει η Google.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πρόστιμο των 2,42 δισ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία της ΕΕ, καθώς υπερέβη το αντίστοιχο στην αμερικανική Intel, ύψους 1,06 δισ. ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί το 2009.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ