Κοσμος

Πώς οι Εργατικοί κέρδισαν τους νέους της Βρετανίας

Η «γενιά Κόρμπιν» έχει εξήγηση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
360671-746927.jpg
EPA/NIGEL RODDIS

Ανέτρεψαν τα προγνωστικά και τις δημοσκοπικές τάσεις, πετυχαίνοντας να διεισδύσουν εκλογικά στη βρετανική νεολαία η οποία προσήλθε με θεαματικό τρόπο στις κάλπες και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην εκλογική άνοδο των Εργατικών.

Σε άρθρο του ο μελετητής της έδρας Rhodes στο Τμήμα Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ντέιβιντ Άντλερ, ακτινογραφεί τη «γενιά» Κόρμπιν, επισημαίνοντας τους λόγους που ο αμφιλεγόμενος ηγέτης κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων στη χώρα του.

Κατά τον Ντέβιντ Άντλερ, για την βρετανική νεολαία, οι εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα όχι για το Brexit αλλά για το κράτος πρόνοιας. Το προεκλογικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος απέρριψε εμφατικά τις περικοπές των συντηρητικών και δεσμεύτηκε για την κατασκευή δημόσιων κατοικιών, την εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων, και τα δωρεάν πανεπιστημιακά δίδακτρα.

«Αυτός ο μυώδης σοσιαλισμός προσέλκυσε νεαρούς ψηφοφόρους που αναζητούσαν μια εναλλακτική λύση για την λιτότητα με έναν τρόπο που δεν το έκανε η ασθενική πλατφόρμα του πρώην Εργατικού ηγέτη Εντ Μίλιμπαντ το 2015» σημειώνει.

Η θέση της ηγεσίας του Εργατικού Κόμματος έξω από το πολιτικό κατεστημένο, αποτελεί επίσης έναν καθοριστικό παράγοντα, σύμφωνα με το μελετητή, καθώς οι νέοι της χώρας δυσπιστούν στις πολιτικές των κομμάτων.

Η καινοτόμα καμπάνια των Εργατικών #Grime4Corbyn μέσα από τα social media, όπου δημοφιλείς καλλιτέχνες του Grime ηγήθηκαν για την κινητοποίηση των ψηφοφόρων υπέρ του Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι μια ακόμα απάντηση για την απήχηση του βρετανού πολιτικού στις νεανικές ηλικίες.

Πηγή: Foreign Affairs 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ