Κοσμος

Facts: Πρώτες Κυρίες των ΗΠΑ

Ποια ήταν ηθοποιός, ποια φωτογράφος, ποιες και σύζυγοι και μητέρες προέδρων, ποια  μεγαλύτερη από τον σύζυγό της και ποια 30 χρόνια μικρότερη

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350741-728282.jpg

Η Martha Dandridge Custis Washington, σύζυγος του πρώτου προέδρου των ΗΠΑ George Whashington, είναι και η πρώτη που πήρε τον επίσημο τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» που όμως της αποδόθηκε μετά τον θάνατό της.

Η σύζυγος του John Adams, Abigail Adams, ήταν συγχρόνως η πρώτη γυναίκα «Δεύτερη Κυρία» και η δεύτερη «Πρώτη Κυρία». Επίσης ήταν και η μητέρα του 6ου προέδρου John Quincy Adams.

Abigail Adams

Abigail Adams

Χήρα από τον πρώτο της γάμο, η Martha Wayles Skelton Jefferson παντρεύτηκε τον Thomas Jefferson και πέθανε πριν αυτός γίνει πρόεδρος. Το 1801 που εκλέχτηκε πρόεδρος ο Jefferson ήταν ήδη 19 χρόνια χήρος. Έγινε έτσι η πρώτη «Πρώτη Κυρία» που δεν πρόλαβε να γίνει «Πρώτη Κυρία».

Γεννημένη στο Λονδίνο, η Louisa Catherine Johnson Adams ήταν η σύζυγος του έκτου προέδρου John Quincy Adams και η πρώτη «Πρώτη Κυρία» που είχε γεννηθεί εκτός χώρας. Στις ΗΠΑ μάλιστα ήρθε μεγάλη, τέσσερα χρόνια αφού είχε παντρευτεί τον άντρα της. 

Louisa Catherine Johnson Adams

Louisa Catherine Johnson Adams

Η Anna Tuthill Symmes Harrison ήταν σύζυγος προέδρου και έμελε να γίνει και γιαγιά προέδρου. Ο άντρας της ήταν ο William Henry Harrison και ο εγγονός της ο Benjamin Harrison. Ήταν η πρώτη «Πρώτη Κυρία» που χήρεψε κατά τη διάρκεια της θητείας της αφού ο πρόεδρος πέθανε και έτσι έγινε και η πιο σύντομη «Πρώτη Κυρία».

Η Letitia Christian Tyler ήταν η πρώτη σύζυγος του John Tyler. Πέθανε στα 51 της και έτσι έγινε η νεότερη «Πρώτη Κυρία» που πέθανε αλλά και μία από τις μόλις τρεις που πέθαναν ενώ ζούσαν στον Λευκό Οίκο.

Δεύτερη σύζυγος του John Tyler ήταν η Julia Gardiner Tyler που ήταν και 30 χρόνια νεότερή του. Τον παντρεύτηκε κρυφά το 1844 και έτσι έγινε η πρώτη που παντρεύτηκε εν ενεργεία πρόεδρο και κέρδισε τον τίτλο της «Πρώτης Κυρίας» την ημέρα του γάμου της.

Julia Gardiner Tyler

Julia Gardiner Tyler 

Η Abigail Powers Fillmore ήταν η «Πρώτη Κυρία» ως σύζυγος του προέδρου Millard Fillmore τον οποίο γνώρισε στο Πανεπιστήμιο ενώ ήταν και δύο χρόνια μεγαλύτερή του. Ήταν η πρώτη που συνέχισε να εργάζεται αφού έγινε «Πρώτη Κυρία» ενώ φρόντισε να δημιουργηθεί μουσικό δωμάτιο στον Λευκό Οίκο με τρία πιάνα.

Η νεότερη «Πρώτη Κυρία», η Frances Clara Folsom Cleveland ήταν μόλις 21 ετών όταν ο σύζυγός της Grover Cleveland έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Το ζευγάρι είχε μεταξύ του 27 χρόνια διαφορά και γνωριζόντουσαν μέσω του πατέρα της από τότε που η ίδια ήταν ακόμα μωρό. Ήταν η 23η και η 25η «Πρώτη Κυρία» της χώρας..

Frances Clara Folsom Cleveland

Frances Clara Folsom Cleveland

Δεύτερη σύζυγος αλλά πρώτη κυρία, η Edith Kermit Carow Roosevelt παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα Theodore Roosevelt. Γνωρίζονταν από παιδιά αφού η Edith ήταν κολλητή φίλη της μικρής αδερφής του Theodore, Corinne.

 Edith Kermit Carow Roosevelt

 Edith Kermit Carow Roosevelt

H Edith Bolling Galt Wilson ήταν η «Πρώτη Κυρία» ως σύζυγος του 28ου προέδρου Woodrow Wilson. Ήταν όμως ουσιαστικά και η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε την χώρα αφού όταν ο σύζυγός της αρρώστησε, η ίδια ανέλαβε ατύπως την διαχείριση όλων των πολιτικών ζητημάτων. Έμεινε γνωστή με το όνομα «Μυστικός Πρόεδρος».

Η Anna Eleanor Roosevelt ήταν η μακροβιότερη «Πρώτη Κυρία» αφού ο Franklin D. Roosevelt υπηρέτησε ως πρόεδρος για συνολικά τέσσερις θητείες. Ήταν και η ίδια πολύ δραστήρια στην πολιτική, διπλωμάτης και ακτιβίστρια και συνέχισε την καριέρα της και μετά τη λήξη της θητείας της ως «Πρώτη Κυρία».

Anna Eleanor Roosevelt

Anna Eleanor Roosevelt

Η Jacqueline Lee "Jackie" Bouvier Kennedy Onassis γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο John F. Kennedy ενώ εργαζόταν σαν φωτογράφος σε μία τοπική εφημερίδα στην Ουάσινγκτον. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας στην δολοφονία του και στη συνέχεια παντρεύτηκε τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Από ηθοποιός του Broadway, η Nancy Davis Reagan έφτασε να γίνει «Πρώτη Κυρία» για 8 χρόνια δίπλα στον Ronald Reagan. Εκτός από θέατρο, έχει παίξει και σε 11 ταινίες ενώ στην τελευταία (Hellcats of the Navy) συμμετείχε και ο σύζυγός της πριν γίνει πρόεδρος.

Nancy Davis Reagan

Nancy Davis Reagan

Αφού υπηρέτησε ως «Δεύτερη Κυρία» για δύο τετραετίες, η Barbara Pierce Bush έγινε τελικά και η ίδια «Πρώτη Κυρία» στο πλευρό του George H. W. Bush. Είναι όμως και η μητέρα του 43ου προέδρου των ΗΠΑ George W. Bush αλλά και του 43ου Κυβερνήτη της Φλόριντα Jeb Bush.

Η Hillary Diane Rodham Clinton δεν ήταν μόνο η «Πρώτη Κυρία» χάρη στον σύζυγό της Bill Clinton. Ήταν και μία ενεργή πολιτικός που υπηρέτησε σε πολλά πόστα ως γερουσιαστής και υπουργός ενώ το 2008 έγινε η πρώτη γυναίκα προέδρου που πήρε το χρίσμα και στη συνέχεια έγινε υποψήφια πρόεδρος της χώρας. 

Hillary Diane Rodham Clinton

Hillary Diane Rodham Clinton

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.