Κοσμος

Τουρκία: Οι αρχές συνέλαβαν 16 αριστερούς διαδηλωτές

Αμφισβητούσαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
350365-726926.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε 16 αριστερούς διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη, μετά από μια διαδήλωση κατά τη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες αμφισβήτησαν τη νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για τη συνταγματική αναθεώρηση που θα ενισχύσει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος οργανώνονται καθημερινά διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, σε συνοικίες της Κωνσταντινούπολης όπου πλειοψηφεί η αντιπολίτευση. 

Οι διεθνείς παρατηρητές αμφισβητούν το κατά πόσο ήταν αμερόληπτη η διαδικασία και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία έχουν ζητήσει την ακύρωση του δημοψηφίσματος.

Μια μικρή οργάνωση της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το Κόμμα Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP), ανακοίνωσε ότι νωρίς σήμερα το πρωί η αστυνομία συνέλαβε τον επικεφαλής του γραφείου της στην Κωνσταντινούπολη, τον Μεσούτ Γκετσγέλ με την κατηγορία της "υποκίνησης σε διασάλευση της τάξης" επειδή αμφισβήτησε τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος.

Ο ίδιος ο Γκετσγέλ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι συνελήφθη επειδή αμφισβήτησε το αποτέλεσμα.

 Ο δικηγόρος του, ο Ντενίζ Ντεμιρντογέν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν συλληφθεί 16 άνθρωποι (μεταξύ των οποίων και ο πελάτης του) ενώ έχουν εκδοθεί συνολικά 38 εντάλματα σύλληψης.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προειδοποίησε κατά των διαδηλώσεων.

Οι υποψίες της αντιπολίτευσης για νοθεία προήλθαν από μια απόφαση που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να θεωρήσει έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν επίσημη σφραγίδα των εφορευτικών επιτροπών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ