Κοσμος

Η θέση που καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στις καλύτερες χώρες του κόσμου

Ποια χώρα αναδεικνύεται ως η ιδανικότερη επιλογή, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
343198-713658.jpg
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που αξιολόγησε συνολικά 80 χώρες παγκοσμίως, η Ελβετία αναδεικνύεται ως η καλύτερη χώρα του κόσμου.

Το προοδευτικό κοινωνικό σύστημα, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις περιβάλλον είναι, μεταξύ άλλων, οι λόγοι που καθιστούν τη χώρα την ιδανική επιλογή.

Ειδικότερα, η εταιρεία News & World Report σε συνεργασία με μία συμβουλευτική εταιρεία και τη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων Wharton του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 21.000 πολίτες του κόσμου, θέτοντας 75 κριτήρια αξιολόγησης της ζωής σε μία χώρα, τα οποία υπάγονται σε εννέα ευρύτερες κατηγορίες: Περιπέτεια, αγωγή του πολίτη, πολιτισμική επιρροή, επιχειρηματικότητα, κληρονομιά, κινητικότητα, ανοικτή σε επιχειρήσεις, εξουσία, ποιότητα ζωής.

Από τα στοιχεία της μελέτης, προκύπτει πως η Ελλάδα κατατάσσεται 29η μεταξύ των χωρών. Μάλιστα, στη μελέτη, μεταξύ άλλων, αναφέρεται σχετικά με τη χώρα μας: «Η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση της Ελλάδας γεννά ερωτήματα για το μέλλον της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των Ελλήνων, που ζουν κάτω από αυστηρά μέτρα λιτότητας. Μέσα στην ΕΕ, η Ελλάδα καταγράφει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας -ειδικά στους νέους- ενώ οι πολίτες της κινδυνεύουν έντονα από τη φτώχεια». 

Αναλυτικότερα, η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στην κατηγορία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στον αντίποδα όμως, βρίσκεται πολύ χαμηλά μεταξύ των χωρών που προωθούν την επιχειρηματικότητα (57η) και το άνοιγμα επιχειρήσεων (56η), ενώ χαρακτηριστικό είναι πως μένει εκτός της κατάταξης στις κατηγορίες αναφορικά με τις καλύτερες χώρες για επενδύσεις και καριέρα.

Ελλάδα

Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί πως η χώρα μας σημείωσε πτώση τριών θέσεων σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη του 2016.

Όσον αφορά δέ τις χώρες που βρίσκονται τις πρώτες θέσεις της κατάταξης, αυτές είναι με τη σειρά οι εξής:

1. Ελβετία

2. Καναδάς

3. Μεγάλη Βρετανία

4. Γερμανία

5. Ιαπωνία

6. Σουηδία

7. ΗΠΑ

8. Αυστραλία

9. Γαλλία

10. Νορβηγία

11. Ολλανδία

12. Δανία

13. Φινλανδία

14. Νέα Ζηλανδία

15. Σιγκαπούρη

16. Ιταλία

17. Λουξεμβούργο

18. Αυστρία

19. Ισπανία

20. Κίνα

21. Ιρλανδία

22. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

23. Ν. Κορέα

24. Πορτογαλία

25. Ινδία

26. Ταϊλάνδη

27. Ρωσία

28. Βραζιλία

29. Ελλάδα

30. Ισραήλ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ