Κοσμος

Διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Βορείου Κορέας και Μαλαισίας

Κανείς Μαλαισιανός δεν φεύγει από την Πιονγκγιάνγκ και κανείς Βορειοκορεάτης από την Κουάλα Λουμπούρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342980-713097.jpg
EPA/FAZRY ISMAIL

Η Βόρειος Κορέα επέβαλε απαγόρευση εξόδου των πολιτών της Μαλαισίας που βρίσκονται στο έδαφός της καθώς συνεχίζεται και κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ των δύο κρατών μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ναμ, του ετεροθαλούς αδελφού του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η απάντηση της Μαλαισίας ήταν άμεση. Επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου στους πολίτες της Βόρειας Κορέας που διαμένουν στη χώρα με την κυβέρνηση να δηλώνει πως το μέτρο ήταν «επιβεβλημένο».  

Στο μεταξύ, οι μαλαισιανές αστυνομικές αρχές έχουν αποκλείσει την πρεσβεία της Βόρειας Κορέας στην πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ, προκειμένου να εξακριβώσουν τον ακριβή αριθμό των αξιωματούχων που παραμένουν στο εσωτερικό της, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών της χώρας. «Προσπαθούμε να εξακριβώσουμε τη φυσική παρουσία όλου του προσωπικού της πρεσβείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός των Εσωτερικών της Μαλαισίας, Νουρ Τζαζλάν Μοχάμεντ, στους δημοσιογράφους, έξω από την πρεσβεία. Παράλληλα, δήλωσε ότι δε θα επιτραπεί στο προσωπικό της πρεσβείας να την εγκαταλείψει «μέχρι να είμαστε βέβαιοι για τον ακριβή αριθμό τους, αλλά και για το που βρίσκονται οι ίδιοι».

Στο μέτωπο της διαλεύκανσης της υπόθεσης δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Νάμ η αστυνομία της Μαλαισίας αναζητεί για να ανακρίνει τρεις υπόπτους, οι οποίοι φέρονται να κρύβονται εντός της πρεσβείας. Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Μαλαισία δήλωσε ότι αναζητούνται τρεις ύποπτοι Βορειοκορεάτες για την υπόθεση της δολοφονίας του Κιμ Γιονγκ Ναμ, ενώ αυτοί κρύβονται στην πρεσβεία της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα ο ίδιος, τόνισε ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας δεν συνεργάζονται με τη Μαλαισία στην παραπάνω υπόθεση, ενώ οι αστυνομικές αρχές της Μαλαισίας εκφράζουν τη βεβαιότητα τους ότι θα πάρουν δείγματα DNA, από τους συγγενείς του Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Πηγή: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ