Κοσμος

Πουλήθηκε το προσωπικό τηλέφωνο του Χίτλερ - Και μάλιστα ακριβά

«Το πιο καταστροφικό όπλο της ιστορίας» πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Alexander Historical Auctions

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341243-709668.jpg

Σύμφωνα με τον οίκο Alexander Historical Auctions, στη χθεσινή του δημοπρασία που έλαβε χώρα στο στο Τσέζαπικ Σίτι του Μέριλαντ των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, πουλήθηκε και το κόκκινο τηλέφωνο του Αδόλφου Χίτλερ και μάλιστα στην απίστευτη τιμή των 243.000 δολαρίων.  

«Το πιο καταστροφικό όπλο της ιστορίας», όπως έχει χαρακτηριστεί, βρέθηκε μέσα στο καταφύγιο του Χίτλερ μετά την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και φέρει χτυπημένο το όνομα του Αδόλφου Χίλτερ και έναν αγκυλωτό σταυρό, σύμβολο του Τρίτου Ράιχ. Ήταν η φορητή συσκευή καταστροφής που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ μέσα στα αυτοκίνητα, τα τραίνα, τα γενικά αρχηγεία, έως και τις τελευταίες απελπισμένες ημέρες του ναζιστικού καθεστώτος.

Με το τηλέφωνο αυτό, το οποίο έδωσε στον Χίλτερ η Βέρμαχτ, ο στρατός του Τρίτου Ράιχ, ο αρχηγός των ναζί έδωσε τις περισσότερες εντολές κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Έπειτα από 70 και πλέον χρόνια, το κόκκινο χρώμα του τηλεφώνου Siemens με το καντράν ξεθώριασε και πλέον φαίνεται το αρχικό μαύρο χρώμα της συσκευής από βακελίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τιμή εκκίνησης ήταν τα 100.000 δολάρια, ενώ ο οίκος διευκρίνισε πως η εκτίμηση του αντικειμένου έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη «σπανιότητα και τη μοναδικότητά» του. Πάντως, ο οίκος αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο για την ταυτότητα ή την εθνικότητα του αγοραστή.

Στην ίδια δημοπρασία, πωλήθηκε στα 24.300 δολάρια και μία πορσελάνινη φιγούρα σκύλου Δαλματίας, επίσης του Χίλτερ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ