Κοσμος

Υπό κράτηση βρίσκεται ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία

Η αστυνομία αναζητούσε το δημοσιογράφο λόγω άρθρων που έγραψε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
341049-709385.jpg
EPA

Όπως γνωστοποίησε σήμερα η συντακτική ομάδα της Die Welt, o ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας στην Τουρκία, Ντενίζ Γιουτζέλ, βρίσκεται υπό κράτηση από την τουρκική αστυνομία από την Τρίτη.

Η αστυνομία αναζητούσε το Γερμανοτούρκο δημοσιογράφο λόγω άρθρων που έγραψε με θέμα την επίθεση χάκερ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα στον ιστότοπό της: «Ο Γιουτζέλ προσήλθε την Τρίτη στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης για να απαντήσει στα ερωτήματα των ερευνητών». Και συμπληρώνει πως «οι αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, χρήση (προσωπικών) δεδομένων και τρομοκρατική προπαγάνδα».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, άλλοι 6 δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με αυτήν την υπόθεση έχουν συλληφθεί, με τους τρεις εξ αυτών να παραμένουν υπό κράτηση.

Αναφορικά με το δημοσιογράφο – ο ίδιος παραδόθηκε στην αστυνομία – ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Ουλφ Πόσαρτ, υπογράμμισε πως «η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στο ζήτημα του σεβασμού του Κράτους Δικαίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έντιμη επαλήθευση (των γεγονότων) θα αποδείξει την αθωότητά του» και απηύθυνε έκκληση για την αποφυλάκισή του.

Υπενθυμίζεται πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και δεν έχουν προς το παρόν δικαστεί, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ