Κοσμος

Αναστασιάδης – Ακιντζί διαφωνούν ακόμα και για το ποιος αποχώρησε από τις συνομιλίες

Άδοξο τέλος είχε η συνάντηση των δύο ηγετών, με σημείο αντιπαράθεσης την απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
340800-708906.jpg

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί αποχώρησε από τις συνομιλίες.

«Ενώ η όλη συζήτηση διεξαγόταν σε ένα φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα και κλίμα, σε μια στιγμή που υπήρξε σύντομη διακοπή σαν αποτέλεσμα μιας διαφωνίας που ανεφύη μεταξύ των Ηνωμένων Εθνών και της δικής μας πλευράς η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία αποχώρησε από τη συνάντηση χωρίς λόγο και καμιά αιτία. Παρά τις προσπάθειες του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ να επαναφέρει την τουρκοκυπριακή πλευρά στη συνάντηση, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ήταν ανένδοτος».

Στον αντίποδα ο κ. Ακιντζί δηλώνει σε συνέντευξη Τύπου, ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «βρόντηξε την πόρτα». Εξήγησε συγκεκριμένα πως επανέλαβε τις θέσεις του σχετικά με την απόφαση της Βουλής και τόνισε πως αυτό επιφέρει ζημιά. Σημείωσε μάλιστα πως δεν βρήκε τη στάση που περίμενε εκ μέρους του προέδρου Αναστασιάδη τονίζοντας πως «δεν μας έδωσε το παραμικρό μήνυμα ότι θα διορθώσει την κατάσταση».

Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπαρθ Άιντα επιχείρησε να αποτρέψει τον Μουσταφά Ακιντζί από το να αποχωρήσει από τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όταν ο κ. Ακιντζί αποχώρησε από το χώρο των συνομιλιών ο κ. Άιντα κατέβαλε προσπάθεια ώστε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ