Κοσμος

H Ιταλία ίδρυσε το «Ταμείο για την Αφρική» με σκοπό την ανάσχεση μεταναστευτικών ροών

Με ποιον τρόπο θα προσφέρει βοήθεια η συγκεκριμένη πρωτοβουλία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339092-705320.jpg
EPA

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ανακοίνωσε πως δημιούργησε ένα ειδικό ταμείο 200 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προσφέρει βοήθεια σε χώρες της Αφρικής, με απώτερο σκοπό να μειωθούν οι ροές της παράνομης μετανάστευσης προς τις ιταλικές ακτές.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο κατά τη διάρκεια τελετής υπογραφής της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τη σύστασή του, το λεγόμενο «Ταμείο για την Αφρική», έχει βασικό στόχο την αποτροπή των αναχωρήσεων παράτυπων μεταναστών. Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά πως το νέο αυτό ταμείο είναι αφιερωμένο «στον αγώνα εναντίον της εμπορίας ανθρώπων και την παράνομη μετανάστευση».

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αφορά κυρίως τις τρεις χώρες - Λιβύη, Νίγηρας και Τυνησία – που αποτελούν τα σημεία απόπλου ή διέλευσης μεγάλου μέρους των δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που φθάνουν κάθε χρόνο στις ιταλικές ακτές.

Επισημαίνεται, τέλος, πως τα χρήματα που θα διατεθούν στα αφρικανικά κράτη πιθανότατα θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των δυνάμεων ασφαλείας, την απόκτηση εξοπλισμού ή τεχνικών εργαλείων ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια των συνόρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ