Κοσμος

ΟΗΕ: Το αντιμεταναστευτικό διάταγμα Τραμπ θα οδηγήσει σε βασανισμό προσφύγων

Ειδικοί του οργανισμού κρούουν των κώδωνα του κινδύνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339037-705188.jpg
EPA/PETE MAROVICH

Ειδικοί του ΟΗΕ αναφορικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία πως το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ με το οποίο απαγορεύεται η είσοδος στις ΗΠΑ σε πολίτες επτά μουσουλμανικών χωρών όχι μόνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά είναι πολύ πιθανό και πολλοί αιτούντες άσυλο, που στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους, να κινδυνεύουν με βασανιστήρια.

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι ειδικοί ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να μην γίνονται διακρίσεις βάσει της φυλής, της εθνικότητας και της θρησκείας, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να απελαύνουν πρόσφυγες πίσω στις πατρίδες τους.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν οι ειδικοί: «Ένα τέτοιο διάταγμα είναι ξεκάθαρα μεροληπτικό βάσει της εθνικότητας κάποιου και οδηγεί στον αυξημένο στιγματισμό των μουσουλμανικών κοινοτήτων».

Και συνεχίζουν, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Εξαιτίας της νέας μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως η σωστή εξέταση της μεμονωμένης περίπτωσής τους και χωρίς να ακολουθηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες για την παροχή ασύλου, να σταλούν σε μέρη στα οποία κινδυνεύουν να υποβληθούν σε βασανιστήρια και σε άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή μειωτική αντιμετώπιση, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των κανόνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Παράλληλα, τόνισαν πως οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ ενδέχεται να τεθούν υπό κράτηση για άγνωστη χρονική περίοδο και τελικά να απελαθούν. Υπογράμμισαν το γεγονός πως η Ουάσινγκτον θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της να προσφέρει καταφύγιο σε όσους φεύγουν για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και τις διώξεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, είχε δηλώσει τη περασμένη Δευτέρα πως οι διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων βάσει της εθνικότητάς τους είναι παράνομες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ